Timpul.md

UE / Nato 13 Martie 2020 | 07:50

Orban, Cîțu și Iohannis aruncă țara în criză profundă: iresponsabilitate maximă în PNL pe fondul epidemiei de coronavirus și al crizei economice iminente

Toate informațiile arată că Ludovic Orban, înnebunit de perspectiva de a pierde guvernul și partidul dacă Florin Cîțu devine premier, l-a presat pe acesta să renunțe la mandatul de premier desemnat cu jumătate de oră înainte de votul final. Nu e clar la acest moment care e implicarea președintelui Iohannis în sceneta de prost gust pe care PNL ne-a servit-o azi.

Toate informațiile din teren culese de G4Media.ro arată că guvernul Cîțu urma să treacă lejer în Parlament, cu voturi de la absolut toate partidele politice, conștiente că țara are nevoie de un guvern stabil, cu puteri depline.

Îl ascult acum pe Florin Roman, locotenentul lui Orban, cum încearcă să explice inexplicabilul. Invocă ”responsabilitate”, dar explicațiile lui sunt aspru taxate de ziariștii care îi demonstrează lipsa totală de responsabilitate a PNL.

Ce au făcut azi Ludovic Orban, Florin Cîțu, președintele Iohannis și PNL este unul dintre cele mai iresponsabile acte politice din istoria recentă. Cu o țară confruntată cu cea mai mare criză de sănătate publică din ultima jumătate de secol, cu o criză economică iminentă, PNL își permite să prelungească instabilitatea și criza politică care paralizează mare parte din reacțiile rapide de care are nevoie populația.

De o săptămână, cetățenii și firmele afectate de criza coronavirusului cer măsuri concrete de sprijin, așa cum au făcut deja mai toată statele europene. Guvernul interimar Orban, al cărui mandat continuă, nu poate lua însă măsuri rapide pentru că nu poate da ordonanțe și ordonanțe de urgență și nici nu poate adopta proiecte de lege.

Transporturile, turismul și industria horeca se îndreaptă spre colaps. Au început concedierile, e o chestiune de timp până când se vor reflecta și în statisticile oficiale. Bugetul României e întins la maximum și presiunile vor continua, se vor amplifica pe măsură ce epidemia de coronavirus se va extinde.

Ca să înțelegeți cât de mare e pericolul intern, dar și cel extern: la ora scrierii articolului, Bursa din Londra avea cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi din 1987 încoace, mai mare decât în orice moment al crizei financiare din 2008 – 2010. Iar valul din Europa ne va lovi și pe noi.

Cu un guvern interimar nu putem avea nici măcar rectificare bugetară.

Șantajul politic al lui Orban, premierul atât de înnebunit după putere că a vrut să nu închidă școlile, a ținut. A ținut la Cîțu, care îi datorează cariera politică. Va ține probabil și în Parlament, unde va fi votat ca premier săptămânile viitoare. Dar Orban tocmai și-a îngropat partidul și ideea că PNL e diferit de PSD. Nu. Azi, PNL pare o colecție de politicieni la fel de iresponsabili ca și PSD.

https://www.g4media.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus