Ultima oră

Ororile din lagărul lui Ion Ficior, confirmate oficial: cercetările arheologice atestă existenţa unei gropi comune

Procurorii urmează să stabilească dacă încep urmărirea penală pe numele acestuia, la fel ca în cazul lui Alexandru Vişinescu, fostul şef al penitenciarului comunist Râmnicu Sărat. Concluzia: la Periprava a existat o groapă comună, iar rămăşiţele umane găsite acolo aparţin unor deţinuţi de la colonia de muncă.

Groapa comună de la Periprava, unde au fost îngropaţi deţinuţi în perioada 1958-1963, se află în actualul cimitir al localităţii din Delta Dunării, într-o zonă lipsită de morminte, care aparţine comunităţii locale de ruşi lipoveni. Săpăturile făcute de IICCMER au acoperit o suprafaţă de 700 de metri pătraţi.

„Practica de înhumare iese din tiparele tradiţionale. De exemplu, unul dintre schelete are picioarele încrucişate şi legate (probabil cu o sârmă), iar poziţia nefirească a capului, aplecat într-o parte, împreună cu vertebrele cervicale (dislocate), denotă o introducere forţată a cadavrului. În alte cazuri, defunctul este depus într-o ladă confecţionată din material lemnos perisabil, iar un altul a fost probabil înfăşurat într-un fel de rogojină din material organic.

Într-un alt caz s-a observat clar o neglijenţă la manipularea cadavrului în momentul introducerii în groapă. Spre exemplu, unul dintre capetele cadrului de lemn suprapunea craniul, ieşit pe jumătate în afară. O particularitate anatomică interesantă a fost constatată la un alt defunct: mâna dreaptă este îndoită, cu palma adusă sub bărbie, iar laba piciorului drept lipseşte”, arată raportul IICMER despre groapa comună de la Periprava.

Arheologii au mai descoperit că nu există, în arealul cercetat, niciun obiect vestimentar funerar – îmbrăcăminte sau încălţăminte, ceea ce arată că acolo nu au avut loc înmormântări obişnuite, de tip tradiţional.

"Aceasta reprezintă legătura între probele găsite în arhive şi ce am descoperit în teren. Din cele 103 decese înregistrate la Periprava, o parte dintre victime se găsesc în această groapă comună. În mod clar aceste descoperiri vor conta în dosarul procurorilor", a explicat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, pentru gândul.

Muraru a precizat că sondajul arheologic va fi urmat de analize antropologice, care să stabilească dacă rămăşiţele descoperite aparţin unor bărbaţi şi care sunt vârstele acestora, precum şi de analize ADN care să identifice nominal victimele de la Periprava. Aceste analize vor fi realizate de procurori şi de medici legişti, care se vor deplasa la Periprava în lunile următoare, urmând să realizeze o investigaţie pe teren, de două-trei săptămâni.

Astfel de gropi comune ale lagărelor comuniste au mai fost descoperite şi la fostele penitenciare de la Târgu Ocna, Aiud sau Sighet.

„Rezultatele investigaţiei arheologice confirmă existenţa unei gropi comune, iar toate probele materiale analizate de arheologi arată că rămăşiţele umane aparţin unor foşti deţinuţi de la colonia de muncă de la Periprava. Datele din raportul arheologic susţin ipotezele noastre şi arată brutalitatea şi primitivismul administraţiei coloniei. În perioada următoare, vom analiza toate probele şi vom extinde investigaţiile. E important ca în acest caz să avem inclusiv analize antropologice şi ADN pentru a stabili identitatea celor îngropaţi la Periprava. IICCMER va transmite Parchetului General toate aceste noi informaţii”, a precizat Andrei Muraru, într-un comunicat de presă.

Campania de investigaţii arheologice a fost coordonată de Dan Mihai Ţălnaru, director general în cadrul IICCMER, din echipa de la Periprava făcând parte şi arheologii Constantin Băjenaru şi Dan Vasilescu, precum şi cercetătorul Constantin Vasilescu.

Ion Ficior, al doilea torţionar acuzat de genocid

Gândul, în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a demarat campania prin care prezintă atrocităţile comise de cei 35 de torţionari comunişti rămaşi în viaţă şi pe care IICCMER îi acuză, rând pe rând, de genocid sau crime împotriva umanităţii.

Ion Ficior, colonel în rezervă în vârstă de 85 de ani, este cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. El a fost cel de-al doilea torţionar comunist pe numele căruia IICCMER a depus o plângere penală pentru genocid, pe 18 septembrie. Documentele oficiale trimise la Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deţinuţi, iar mare parte dintre ei au murit de foame.

Gândul a realizat un interviu de 2 ore cu Ion Ficior, în care acesta respinge toate acuzaţiile şi nu arată niciun regret pentru faptele care s-au petrecut la Periprava sub comanda sa.

Gandul.info  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *