Timpul.md

Actualitate 9 Iulie 2017 | 11:09

Păcatele preoților din R. Moldova se discută la Moscova

Un singur preot a fost caterisit în ultimii ani în Republica Moldova și mai mulți au fost „opriți din a oficia cele sfinte”. Cel mai scandalos caz făcut public este cel al unui părinte duhovnic din Orhei care a fost filmat întreţinând relaţii sexuale cu doi tineri. Activitatea sa preoțească a fost suspendată în urma unui decret semnat de mitropolitul Vladimir.

La începutul anului 2011, părintele duhovnic al Mănăstirii Tabăra din Orhei a fost exclus din rândurile preoțimii după ce în presă au ajuns imagini cu el și alți doi bărbați în ipostaze intime. „Prin prezentul, Cuvioşia Voastră, pentru comportament neadecvat statutului preoţesc, sunteţi oprit de a oficia cele sfinte, începând cu 28 februarie 2011”, se arată în decretul mitropolitului Vladimir emis la vremea respectivă. „Păcatul sodomiei este unul strigător la cer”, se mai preciza în declarația mitropolitului. Se pare că acesta este singurul caz de caterisire a unui preot din ultimii ani, chiar dacă informații despre practicile mai puțin ortodoxe ale slujitorilor bisericilor din țară apar destul de des. Însuși Înalt Preasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove este suspectat că nu respectă toate canoanele statutului său.

Averea Mitropolitului Moldovei


În septembrie 2014 Ziarul de Gardă a publicat o investigație din care rezultă că mitropolitul Vladimir locuiește într-o casă de milioane la 5 km de Chișinău. Imobilul de lux ar fi înregistrat pe numele unei femei cu care ÎPS Vladimir a fost într-o vacanță la mare în Turcia în anul 2012. Publicația mai scrie că mitropolitul are în proprietate o casă de vacanță și un apartament de lux, de 175 de metri pătrați în Capitală. Mitropolia nu a reacționat la publicarea acestor informații, însă femeia în cauză a declarat ulterior că ÎPS Vladimir este unchiul ei. 

Desfrânarea printre preoți

Preoții care cer credincioșilor sume exorbitante pentru a oficia diverse slujbe reprezintă o normalitate în Republica Moldova. În 2015 s-a iscat un scandal la o biserică din satul Clocușna, raionul Ocnița, despre care a relatat Realitatea TV. Principala față bisericească a localității ar fi refuzat să oficieze înmormântări dacă familia răposatului nu a plătit toate cotizaţiile către biserică. În plus, preotul nu oficia botezuri decât dacă părinții aveau cel puțin 15 cumetri. Oamenii din sat au dezvăluit reporterilor că, pe lângă taxele pipărate pentru botezuri şi prohoduri, preotul percepe și altele. Ar exista cazuri când ar fi cerut bani pentru spovedanie și iertarea păcatelor. Localnicii au mai mărturisit că părintele divizează enoriașii în bogați și săraci și nu oficiază înmormântarea tuturor răposaților.

Citiți în continuare pe moldnova.eu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus