Actualitate

Padurarul lui Voronin a pornit motorul electoral

Ceea ce se intampla in ultimul timp la Agentia pentru silvicultura „Moldsilva”, condusa de ani buni de catre Anatolie Popusoi, prietenul de vanatoare de mistreti si caprioare al lui Vladimir Voronin, candidat cu nr. 15 in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent pe lista Partidului Comunistilor, poate avea loc doar in R. Moldova, cu o guvernare escroaca si criminala.

Agronom de formatie, care n-are nimic in comun cu silvicultura, prin actiunile sale ostile fata de propriii angajati, pe care ii imparte, ca si idolul sau, Vladimir Voronin, in „ai nostri” si „ai vostri”, Anatolie Popusoi a devenit eroul central al mai multor materiale de investigatie aparute in presa de la Chisinau. Acum cativa ani, TIMPUL scria, intr-un articol intitulat sugestiv „Popusoi se face mort in… porumb”, despre faptul ca acesta l-a eliberat pe unul dintre cei mai buni specialisti ai institutiei, Grigore Popa. Dupa plecarea lui Popa, au „zburat” mai multe capete – au fost scosi din functie sefi de directie, directori de gospodarii silvice, care nu s-au lasat atrasi de partea inveteratului comunist.

Anatolie Popusoi: „Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra!”

Acum, in plina campanie electorala, Popusoi a reaparut in scena. Astfel, intr-o duminica de iunie, el i-a adunat pe sefii ocolurilor silvice intr-un canton din padurea de la Condrita, la „cina cea de taina”, unde s-a produs mai intai in rol de operator de cinema, demonstrandu-le subalternilor odiosul film „Atac asupra Moldovei”. Dupa ce i-a speriat bine de tot, faimosul dregator al silviculturii a iesit de dupa cortina, indemnandu-i pe directori: „Oameni buni, votati comunistii!”. Si le-a ordonat ca fiecare sef de ocol silvic sa aduca, mort-copt, cate 60 de votanti pentru comunisti. Altminteri, vor fi eliberati din functii. „Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra!”, le-ar fi spus candidatul comunist.
Faptul ne-a fost confirmat de mai multi silvicultori care, din frica de a ramane fara lucru, multi dintre ei avand o vechime considerabila de munca, au solicitat anonimatul. „Cu Popusoi nu-i de glumit…”, ne-au spus ei.

Ce spun victimele sale

Una din victimele lui Anatolie Popusoi este fostul director al Intreprinderii de Stat pentru Silvicultura Telenesti, Vasile Iliescu. Recent, acesta a fost eliberat din functie, iar in locul lui a fost numit Ion Golban, candidat cu nr. 85 in alegerile din 29 iulie pe listele Partidului Comunistilor. Potrivit lui Boris Burca, presedintele raionului Telenesti, Iliescu a fost concediat pentru faptul ca n-a dorit sa faca sluj comunistilor. „Este un om onest, cu verticalitate, stimat in tot raionul. La alegerile locale precedente a participat in calitate de candidat independent la functia de consilier raional, obtinand de doua ori mai multe voturi decat era necesar pentru un mandat de consilier”, sustine presedintele raionului. Tot dumnealui ne-a spus ca, pentru a scapa de Iliescu, cineva i-a plasat acestuia o grenada in sopron. Acum o luna si jumatate, ne-a marturisit Vasile Iliescu, grenada a fost depistata in ograda lui de catre angajatii Directiei cu misiuni speciale a MAI. Imediat i-au fost intentate doua dosare penale. Intrebat de ce a fost eliberat din functie, el ne-a spus ca nu stie, nu a fost informat, iar cu dosarele intentate si cu ordinul de concediere tot nu este la curent, deoarece acum se afla in concediu medical. „In tara asta oamenii cumsecade n-au valoare. Ca ei sa fie pretuiti, trebuie sa scapam de cei care au adus tara la dezastru”, ne-a mai spus Vasile Iliescu. Contactat de noi, noul director, Ion Golban, n-a dorit sa se pronunte asupra cazului. „Politia se ocupa de caz. Eu am fost numit in functie prin ordin”, ne-a spus el.

O alta victima a aceluiasi Popusoi este Iurie Apostolachi, eliberat din functia de director al Gospodariei silvice Tighina pe 20 martie 2008, cand se afla in concediu medical. Motivul eliberarii nu i-a fost adus la cunostinta. S-a adresat in judecata, castigand in cateva instante, dar Curtea Suprema de Justitie a anulat deciziile. Acum dosarul se afla la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. De la avocatul Vitalie Nagacevschi am aflat ca este vorba de pronuntarea unor hotarari care contravin legii si de niste decizii nemotivate. „In primul rand, unele hotarari contravin prevederilor-expres ale Codului Muncii si jurisprudentei anterioare ale instantelor judecatoresti nationale, ceea ce incalca principiul securitatii raporturilor juridice. In al doilea rand, instantele judecatoresti nu s-au pronuntat asupra tuturor argumentelor invocate de catre Iurie Apostolachi si avocatii sai. Astfel, a fost incalcat art.6, paragraful 1 al Conventiei CEDO”, a precizat Vitalie Nagacevschi.

Cine e urmatorul? Isi pun intrebarea mai multi directori de gospodarii silvice, stiind ca directorul general al „Moldsilva” nu iarta pe nimeni dintre cei care nu i se supun orbeste.

Cu sapa in mana, fara salarii

La „Moldsilva” se intampla lucruri stranii de tot. Angajatii mai multor ocoluri silvice nu si-au ridicat salariile de la 1 ianuarie, adica, de sapte-opt luni, iar cei din gospodariile silvice – de patru-cinci luni. Ba mai mult, prin ordinul lui Popusoi, in tabelul de plata ziua de munca le-a fost redusa cu patru ore, ei continuand sa munceasca cate opt ore, dar cu salariul injumatatit. Totodata, angajatii din silvicultura sunt obligati sa praseasca de urgenta cate trei hectare de plantatii silvice, iar acestea constituie 10 km pe linie, cu o latime de 70 cm. De asemenea, ei au fost obligati sa taie tufarii de-a lungul padurii, de la Dumbrava spre… Condrita, unde se afla somptuoasa vila a lui Voronin. Si iarasi, cine nu se supune, este eliberat din serviciu. „Nici nu mai stim ce sa facem. Multi dintre noi sunt in prag de pensionare, nu indraznim sa ne revoltam. Iar rabdarea are si ea margini”, ne-au spus cativa directori ai ocolurilor silvice.

Depozitul de la Soldanesti – o enigma pentru silvicultori

Intr-adevar, mari sunt minunile lui Anatolie Popusoi. Una am incercat s-o aflam si noi: cea legata de depozitul de la Gospodaria silvica Soldanesti. Anul trecut, din ordinul directorului general, aici au fost transportate si depozitate in mod centralizat sute de tone de plante medicinale, pomusoare (maces) s.a., colectate din toate cele 22 de gospodarii silvice din intreaga republica. Al doilea an sta depozitata aceasta „farmacie verde” destul de costisitoare si, potrivit afirmatiilor silvicultorilor, demult i-a expirat termenul de pastrare. Se zice ca acum plantele sunt transportate la gunoi. Din acest motiv, sute de angajati ai ocolurilor silvice nu-si mai pot primi salariile. Solicitat de noi, presedintele raionului Soldanesti, Alexandru Relitchi, ne-a spus ca productia n-a fost comercializata din cauza crizei si, respectiv, a lipsei cumparatorului. Intrebat de TIMPUL despre soarta productiei, directorul gospodariei silvice Soldanesti, Anatolie Cojocaru, ne-a rugat sa revenim mai tarziu, iar pe urma, la solicitarile noastre repetate, inchidea telefonul mobil. Nici la cel fix n-a binevoit sa raspunda. De altfel, asa a procedat si Anatolie Popusoi, ocupat pana peste cap cu propagarea sus-pomenitului film „Atac asupra Moldovei”. Pentru toate acestea, zic silvicultorii, el a fost rasplatit de catre amicul sau de vanatoare, Vladimir Voronin, cu Medalia „Meritul civic”. Pozitia „civica” a tovarasului Popusoi o cunosc cu totii, in special silvicultorii care nu stiu unde duce el masa lemnoasa din padurile Moldovei si in care buzunare ajung banii. Noi banuim unde. Asa cum banuim de ce a fost nevoie sa ingradeasca zeci de mii de hectare de padure, unde nu patrunde nici musca, daramite picior de om, iar bietii locuitori ai satelor noastre, potentialii alegatori, nu au unde sa-si pasca vitele. Nu cumva pentru vanatorile la care participa si mai-marele sau, Vladimir Voronin? Vanatorile de mistreti si caprioare, desigur. Pentru ca cea de silvicultori continua intruna…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *