Social

„Pământul crapă, nu avem ce face”

De la sfârșitul lunii mai a fost înregistrată o secetă care a afectat culturile agricole din Republica Moldova. Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă au afectat atât cerealele, cât și anumite terenuri de pomicultură. Potrivit specialiştilor, nivelul umidităţii solului a scăzut considerabil în luna mai, iar cel mai mult au avut de suferit porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr.

Fără apă la 400 m de Prut

În raionul Hâncești, agricultorii speră ca precipitațiile să vină cât de curând. „Pierderi sunt la mai multe culturi agricole. S-a pierdut chiar și o cantitate însemnată a culturilor multianuale: piersici și caise. Fructele cad din copac, pământul crapă, iar noi nu avem ce face”, afirma Iacob Covaliu, fermier din satul Voinescu, r-nul Hâncești. Chiar dacă localitatea se află la doar 400 de metri de panta râului Prut, aceasta nu deține un sistem de irigare funcționabil care ar îmbunătăți situația. Agricultorii spun că procedura de irigare este prea birocratizată și din acest motiv proiectele de susținere a cauzei nu ajung până aici. „Este regretabilă situația pe care o avem. Am moștenit un sistem de irigare foarte mare de la sovietici, dar din păcate acesta a fost distrus ”, spune bărbatul. „Colegii din teritoriu m-au anunțat că a plouat scurt pe alocuri, iar culturile de orz, grâu, secară au avut de suferit. Nu se știe dacă și vița-de-vie va rezista. Să știți, dacă nu vom avea apă, nu vom avea ce mânca”, a enunțat agricultorul.

„În acest an am avut mai mult noroc”

În această situație s-au pomenit și agricultorii din satul Costuleni, Ungheni. Ion Sococol, primarul interimar din sat a afirmat că terenurile agricole de aici tot suferă din cauza secetei. În zonă sunt câțiva agenți economici care au avut posibilitatea să-și construiască sisteme moderne de irigare. „Doar ei mai scapă de secetă, dar persoanele fizice suferă cel mai mult. În ultimele zile se chinuie să plouă, chiar au fost ceva precipitații neînsemnate, dar oricum aceasta nu schimbă situația”, a spus responsabilul de la primărie.

Și aici există un sistem de irigare, dar acesta nu funcționează. Ion Sococol ne-a confirmat că stația de pompare este într-o stare bună, dar lipsesc alte elemente ale sistemului, care necesită investiții enorme pentru restabilire.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, a spus că este devreme să vorbim despre efectele secetei, dar cu siguranță culturile agricole vor avea de suferit. „Seceta din anul acesta nu o putem compara cu cea din anul 2012. În acest an am avut mai mult noroc. În ultima perioadă precipitațiile au căzut peste 70-80 la sută din teritoriul țării și situația s-a îmbunătățit. Oricum o parte din grâu îl vom pierde, din cauza insuficienței de apă la timp”, a spus președintele asociației. Acesta a mai adăugat că floarea- soarelui, soia și sfecla de zahăr au fost salvate în urma precipitațiilor de marți, dar oricum recoltarea va depinde de precipitațiile care urmează să fie în lunile următoare.

Patru raioane au suferit de ploi

În timp ce o parte a țării așteaptă precipitații, altă parte suferă din cauza acestora. Conform datelor Direcției situații excepționale, ploaia din ultimele zile a afectat mai multe terenuri agricole din raioanele Floreşti, Teleneşti, Ungheni, Nisporeni şi UTA Găgăuzia.

Satele Bărboieni, Bălăneşti și Boldurești sunt cele mai afectate din raionul Nisporeni. Din cele 700 ha de culturi agricole, o mare parte din acestea au avut de suferit. „Pagubele agricultorilor se ridică la șase milioane de lei. Ploaia a făcut ravagii în lanurile de porumb, floarea-soarelui și plantații de viță-de-vie”, a anunțat Grigore Florea, șeful Direcției agricultură Nisporeni.

Lidia Treşcilo, șefa Direcției serviciului hidrometeorologic de stat a declarat că seceta din acest an este mai blândă în comparație cu cea din anul 2012. „Condițiile secetoase au început în a doua jumătate a lunii mai. Este evident că unele culturi agricole au fost afectate. Cât despre ploile abundente, ele sunt atestate în fiecare an pe teritoriul țării noastre, dar acum nu s-a depistat un grad mare de inundații”, a spus șefa direcției.

Pentru lunile următoare specialista de la stația meteo nu a putut oferi anumite detalii, decât că anul acesta nu se prevăd condiții meteo care vor depăși cu mult normele stabilite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *