CSI / Rusia

Până unde merg interesele lui Putin. Ar putea să treacă de Ucraina provocările ruseşti?

Mai mult, odată cu creșterea problemelor interne în Rusia și cum se profilează perspectiva unor noi sancțiuni pentru Moscova, sporesc și temerile că președintele Vladimir Putin și-ar putea îndrepta atenția și spre alte state, consideră Alastair Newton, analist la Nomura Securities, citat de CNBC.

Dificultățile economice cu care se confruntă Rusia alimentează retorica anti-Occident a lui Putin. „Ne putem aștepta, așadar, la provocări rusești și în alte state, inclusiv în țări membre NATO”, a avertizat analistul.

Comentariile acestuia vin la un an de când Rusia a anexat Crimeea, o mutare pe care Moscova a catalogat-o „reîntregirea Rusiei”. De asemenea, Occidentul amenință cu noi sancțiuni, pentru a se asigura că Rusia va respectă acordul de încetare a focului din Ucraina.

Deși Putin a recunoscut miercuri că sancțiunile au fost dăunătoare, acesta a sugerat sfidător că Rusia își va revendica teritoriile pierdute după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

„Chiar dacă situația din Ucraina este relativ calmă acum, credem că Putin are o mulțime de alte opțiuni…”, se arată în raportul analistului, intitulat „Rusia – revitalizarea furtunii roșii”.

„Recenta lansare a exercițiilor militare care implică teritorii disputate, cum ar fi Crimeea, Abhazia și Osetia de Sud, este un indicator care trimite semnale de alarmă Occidentului”, continuă Newton.

În ultimul an, Rusia a fost izolată, din punct de vedere politic și economic. Sancțiuni suplimentare sunt de așteptat să fie un subiect fierbinte dezbătut la Bruxelles, la summit-ul de joi. Vicepreședintele american Joe Biden și liderul ucrainean Petro Porosenko ar fi discutat, încă de miercuri, despre noi sancțiuni pentru Moscova.

După mai mult de un an de conflict în estul Ucrainei, în luna februarie s-a semnat un acord de încetare a focului. Se crede că prin extinderea sancțiunilor, Occidentul ar putea pune mai multă presiune asupra Rusiei să respecte acordul.

Acest lucru ar putea însemna că sancțiunile rămân în vigoare până la sfârșitul anului, când Ucraina este de așteptat să recâștige controlul asupra frontierei de est. În forma actuală, sancțiunile expiră la 31 iulie, a explicat Timothy Ash, de la Standard Bank.

Premiul cel mare – Ucraina

Sancțiunile impuse Rusiei de UE și SUA au contribuit la declinul economic al țării și se așteaptă ca Rusia să intre în recesiune în acest an. În ciuda haosului politic și economic, sprijinul public pentru Putin rămâne puternic. Peste 100.000 de oameni s-au adunat la Moscova, miercuri, pentru a sărbători aniversarea unui an de la anexarea Crimeii, scandând „Rusia, Rusia”, când Putin s-a adresat mulțimii.

Într-un spectacol de forță, miercuri, în Rusia au avut loc manevre militare în întreagă țară. Potrivit lui Ash, a fost doar „zăngănitul de sabie”, pentru că „Putin nu e prost. El știe că trecerea frontierei în țările baltice, de exemplu, ar înseamnă o escaladare imensă a tensiunilor și ar însemna un conflict cu NATO”.

„El va face zgomote în altă parte, la graniță cu statele baltice, de exemplu, dar premiul cel mare este Ucraina. Scopul lui Putin este să facă Occidentul să fie de acord cu schimbarea granițelor în Ucraina”, conchide Ash.

sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *