Actualitate

Panama Papers: tablou de Modigliani, estimat la 25 de milioane de dolari, regăsit la Geneva

Parisului de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tabloul reprezintă portretul lui Georges Menier, celebrul ciocolatier parizian care a trăit între 1880 – 1933. Pânza este estimată la preţul de 25 milioane de dolari.

Tabloul i-a fost furat lui Oscar Stettiner, un colecţionar de artă evreu care a fugit din capitala Franţei în 1939. Dispărut fără urmă în timpul războiului, tabloul va reapărea pe piaţa de artă în 1996 – adică 50 de ani mai târziu – într-o licitaţie la casa Christie’s. O mică societate din Panama, International Art Center, a achiziţionat-o pentru 3.2 milioane de dolari americani.

Philippe Maestracci, fiul şi moştenitorul colecţionarului care deţinea tabloul pe vremea războiului, acuză cu obstinaţie familia Nahmad, unii dintre cei mai faimoşi de pe piaţa colecţionarilor de artă, că a deţinut ilegal tabloul furat.

Această familie multimiliardară şi-a strâns avere în principal din comerţul cu opere de artă. Colecţia lor, estimată la aproximativ 4.500 de opere de artă, dintre care 300 sunt opere de Picasso, este depozitată la Geneva, într-un loc unde proprietarii sunt scutiţi de taxe vamale şi de TVA. Potrivit revistei Forbes, colecţia familiei Nahmad este evaluată la 4 miliarde de dolari.

În justiţie, familia Nahmad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea companiei offshore, International Art Center. Dupa dezvăluirile din scandalul Panama, se pare că proprietarii companiei International Art Center sunt nimeni alţii decât cei din familia Nahmad.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *