Timpul.md

Externe 26 Martie 2017 | 09:27

Papa s-a întâlnit cu enoriașii dintr-un cartier sărac din Milano

Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă cu locuitorii dintr-un cartier defavorizat din Milano, cu prilejul unei vizite în cadrul căreia a mers la Domul din localitate și apoi într-o închisoare, înainte de a susține o mesă în fața a 700.000 de persoane la Monza, relatează AFP: 

Clopotele celor circa o mie de biserici au sunat când papa a coborât din avion pe aeroportul Linate din Milano dimineață devreme.

Papa Francisc, care ține să se întâlnească cu persoanele sărace cu prilejul fiecărei vizite, nu a renunțat la acest obicei nici cu prilejul primei sale vizite la Milano.

El s-a oprit mai întâi la așa-numitele "Case Bianche" (Casele albe), de la periferia estică a orașului. Este vorba despre câteva sute de locuințe construite în 1977 și ajunse astăzi în ruină.

"Este o alegere simbolică. Papa voia să se deplaseze în centrul Milano trecând mai întâi pe la periferie", a explicat pentru AFP preotul parohiei, Augusto Bonora.

Circa 10.000 de locuitori din acest cartier defavorizat, unde trăiește o populație amestecată, și din cartierele vecine s-au adunat pentru a-l vedea și a-l auzi pe papă, care a mers în întâmpinarea mulțimii, care și-a făcut timp să schimbe câteva cuvinte cu unii localnici.

"Casele Albe sunt o periferie ca multe altele", a spus părintele Bonora.

Ziduri murdare, cutii de scrisori distruse și ascensoare care nu funcționează timp de mai multe zile... "Ca toate periferiile, și aceasta este puțin uitată de cei care au avut responsabilitatea ei", a subliniat el, insistând totuși asupra faptului că există numeroase inițiative solidare pentru a avea grijă de tineri și de bătrâni.  

Pontiful a vizitat trei familii, un cuplu de octogenari, un altul în care bărbatul suferă de o boală gravă după ce a fost alcoolic și o a treia marocană, cu trei copii și de confesiune musulmană.

"Biserica nu rămâne în centru și așteaptă, ea merge în întâmpinarea tuturor, în periferii, ea merge în întâmpinarea necreștinilor și a necredincioșilor", a declarat papa.

El le-am mulțumit enoriașilor pentru cadourile lor, un patrafir sacerdotal și un o fotografie înrămată cu statuia Fecioarei din Lourdes a cartierului, care a fost restaurată recent.

"Cum madona voastră a fost restaurată, biserica trebuie să fie mereu 'restaurată', pentru că este făcută de noi, care suntem păcătoși", a afirmat pontiful.

După o întâlnire cu prelații din oraș, papa a rostit rugăciunea angelus în piața Domului, catedrala din Milano, în centrul istoric al orașului.

Apoi Suveranul Pontif a mers la închisoarea San Vittore, unde s-a întâlnit cu ușile închise cu deținuți și membri ai personalului, iar apoi a servit împreună cu circa o sută dintre ei masa pregătită pentru deținuți.

Francisc a avut apoi o mică pauză în program, pe care a petrecut-o chiar la închisoare, după care a mers la Monza, la mai puțin de 20 km de Milano.

Aici, într-un mare parc din oraș, el a celebrat mesa în fața a 700.000 de credincioși, având alături un cor format din peste 9.000 de persoane. Ziua s-a încheiat pe stadionul San Siro din Milano, unde s-a întâlnit cu câteva zeci de mii de tineri.

În total, peste 2.500 de membri ai forțelor de securitate au fost mobilizați pentru această vizită.

Agerpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus