Timpul.md

Bună Dimineața 17 Ianuarie 2017 | 09:14

Părinții plecați sunt așteptați acasă de copii șomeri, cu studii superioare

Noi, cei care trăim în R. Moldova, de regulă, considerăm că oamenii plecați peste hotare fac bani cu carul și se bucură din plin de viață în țările calde . Mulți cred că acolo ei n-au bătăi de cap și nici nevoi. Lucrurile nu stau chiar așa. Nimeni nu pleacă de viață bună, iar traiul printre străini e asemenea unei flori care crește printre spini.  

Mulți dintre moldovenii plecați ar vrea să revină acasă, dar aici pe mulți nu-i așteaptă decât copiii lor șomeri, cu studii superioare sau rudele pentru care principala preocupare e să numere banii altora. Autoritățile noastre nu fac practic nimic ca să-i determine să se reîntoarcă și să rămână aici.   

În perioada sărbătorilor de iarnă am petrecut două săptămâni în Italia, acolo unde mai mulți moldoveni își asigură bunăstarea familiilor. Italienii nu le pun la dispoziție un serviciu pe specialitate, prin urmare, majoritatea dintre ei fie au grijă de bătrâni, fie de locuințele acestora. Pentru ca să ajungă la un salariu decent, mulți lucrează fără zile de odihnă. Cei care activează o perioadă îndelungată acolo, au mărturisit că practic în fiecare oraș este câte un parc unde în zilele de sărbătoare sau în weekend se adună moldovenii și își spun ofurile de pe suflet. Unii își pierd lucrul, alții se plâng de atitudinea inumană a angajatorilor. Oricum, nu renunță! Pe o bună parte dintre ei îi sperie gândul că ar putea reveni în țară la un salariu de 3-4 mii de lei, de aceea se apucă de orice ofertă de muncă și amână întoarcerea. 

Cât timp se află peste hotare, mulți părinți își cresc copiii în puf și le cumpără tot ce doresc. În rezultat, aceștia, fiind învățați să primească totul pe tavă, de regulă, nu sunt capabili să-și asigure existența și așteaptă să-i întrețină cei care le-au dat viață. Diplomele de licență și masterat prind praf în dulapuri, iar tinerii specialiști preferă să șomeze. La ce bun să-și streseze neuronii, dacă mama și tata le trimit bani.

Sunt totuși exemple reușite ale unor oameni care au revenit acasă după mulți ani petrecuți printre străini și au reușit să-și pună pe picioare propria afacere. Sunt și copii care muncesc și care nu acceptă să stea pe spatele părinților. Mai rar, dar sunt. Cert este că plecarea și stabilirea peste hotare nu este mereu unica soluție. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus