Actualitate

Parlamentul a reluat dezbaterile pe marginea sistemului electoral

La prima dezbatere participă politicieni, deputați, formatori de opinie, experți, primari, reprezentanți ai minorităților naționale. „Încercăm să avem o reprezentare cât mai largă în încercarea de a găsi un context cât mai larg, dar având în vedere starea de lucruri din Republica Moldova”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Dezbaterile au loc pe avizul Comisiei de la Veneția, în cadrul discuțiilor urmând să fie identificate soluții la recomandările Comisiei.

Andrian Candu a amintit că dezbateri similare au avut loc și până la votarea proiectului în prima lectură în Parlament. „Am ajuns la momentul să trecem la o altă etapă, având și opinia Comisiei de la Veneția. Să trecem în revistă subiectele invocate și eventuale recomandări ca ulterior să discutăm în detaliu și să venim cu soluții”, a îndemnat participanții șeful Legislativului.

Ulterior, el a făcut o scurtă prezentare a opiniei Comisiei de la Veneția, prezentând și unele propuneri de soluții la cele mai accentuate de experții Comisiei.

Spre exemplu, în privința îngrijorării Comisiei referitor riscul unor presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale dacă va fi instituția care va stabili limitele circumscripțiilor electorale, Andrian Candu a vorbit despre posibilitatea creării unei comisii formate din experți care să se ocupe de aceasta, având în vedere criteriile stabilite de Parlament.

Sursa: Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *