Actualitate

Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Marine Le Pen într-un caz de defăimare

Aleșii europeni au spus că nu există niciun motiv să suspecteze că această procedură judiciară a justiției franceze este motivată de o "intenție de a submina activitatea parlamentară sau politică a lui Marine Le Pen" și, prin urmare, au votat prin ridicare de mâini eliminarea imunității.

Marine Le Pen, președinta Frontului Național (FN), este acuzată de defăimare de către primarul de dreapta al orașului Nisa (sud-est), Christian Estrosi. Ea a afirmat în mai 2015 că el finanțează Uniunea Organizațiilor Islamice din Franța (UOIF, în prezent redenumită ”Musulmani de Franța”), care adună 250 de asociații și promovează un islam conservator, printr-o chirie foarte mică pentru o moschee.

La întrebarea unui jurnalist — ”Estrosi, complice al jihadiștilor?”, Marine Le Pen a răspuns: "Când ajuți fundamentalismul islamist să se instaleze, să își răspândească ideile, să facă recrutări (…), moral, da, ești puțin complice".

Această procedură nu are nicio legătură cu o altă cerere de ridicare a imunității parlamentare pentru Marine Le Pen, transmisă de asemenea Parlamentului European de justiția franceză, dar care vizează de această dată ancheta privind caracterul potențial fictiv al angajărilor unor asistenți parlamentari europeni ai FN. Această cerere este în curs de analiză, conform procedurii obișnuite.

Marine Le Pen nu a asistat joi la votul care a vizat-o: ea se află în campanie electorală pentru al doilea tur al alegerilor legislative, unde este bine plasată pentru a câștiga în fieful său, Hénin-Beaumont (nord). Dacă va fi aleasă în Adunarea Națională, președinta FN va trebuie să părăsească Parlamentul European, unde se află din 2004.

Miercuri, Parlamentul European a ridicat imunitatea tatălui liderei de extremă-dreapta, Jean-Marie Le Pen, președinte de onoare al FN, inculpat de justiția franceză pentru că a declarat în august 2009 că "90% dintre faptele diverse au la origine fie un imigrant, fie o persoană provenită din imigrație". Din cauza acestui fapt, el este vizat de o ”informare judiciară” deschisă pentru ”defăimare publică” având caracter rasist.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *