Timpul.md

Ultima oră 3 Martie 2016 | 09:59

Parlicov: micșorarea cu 10% e foarte mult în actualele condiţii

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, consideră că preţul nou de achiziţie a energiei electrice este unul echitabil dar şi surprinzător.

Expertul susţine că micşorarea tarifelor cu 10 % pentru consumatorii finali e foarte mult în actualele condiţii. Reducerea tarifului va depinde mult şi de cum va purta negocieri Guvernul cu Gas Natural Fenosa privind includerea în tariful următor a devierilor financiare, a atras atenţia Parlicov.

„Când a fost publicată cifra de 4,9 cenţi, dacă sincer, m-a mirat foarte plăcut. Eu consider că acesta este un tarif echitabil. Acum în Ucraina preţul de piaţă angro de achiziţie a energiei electrice este de circa 4,2 cenţi. Dacă se adaugă toate celelalte cheltuieli, eu cred că 4,9 este un preţ echitabil care nici nu poate fi comparat cu preţul anterior”, a declarat Parlicov în cadrul emisiunii Moldova 21 de la Publika TV.

Parlicov, care acum activează la IDIS Viitorul, a spus că până a vedea noul preţ de achiziţie a energiei electrice în general se îndoia că este posibilă nu atât reducerea tarifului actual la energie pentru consumatorii finali, cât menţinerea acestui tarif la nivelul la care era până acum. „Eu pot să vă spun că micşorarea preţului era puţin probabilă. Noi la IDIS Viitorul ne pregătim de publicarea inclusiv a prognozelor pentru anul curent. Dacă sincer, atunci când eu am făcut prognozele, am presupus că tarifele vor creşte. În primul rând deoarece eu aveam mari îndoieli că nouă ne va reuşi să obţinem o reducere a preţului de achiziţie atât de semnificativă. Şi eu mai ştiu că trebuie de inclus, potrivit metodologie, devierile financiare. Eu cred că micşorarea tarifului chiar şi cu 10 %, e foarte mult în actualele condiţii”, a adăugat Parlicov.

Expertul a mai spus că acest preţ a fost obţinut inclusiv datorită interesului mare din partea furnizorilor ucraineni. El a atras atenţia că deşi juridic interdicţia de export a energiei electrice din Ucraina nu a fost anulată, câteva companii s-au arătat interesate. “A fost observat un interes mare din partea furnizorilor ucraineni. Şi eu am impresia că aceasta a influenţat inclusiv la ceea ce s-a întâmplat la Tiraspol. Atunci când ei (partea transnistreană n.r.) spun că trebuie să concureze cu ucrainenii, e o abordare corectă din punctul meu de vedere. Pentru că ceea ce am avut până acum, când şi ucrainenii şi transnistrenii furnizau la acelaşi preţ, eu cred că este neserios. Iar acum, când preţul se apropie de preţul agro din Ucraina, şi este explicabil, rezonabil, este tot un rezultat al concurenţei”, a subliniat Parlicov.

Reamintim că Republica Moldova va procura în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 de la SA ”Energocom” energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului trecut. Potrivit contractelor semnate între SA ”Energocom” și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, va fi livrată la un preț de 48,995 dolari SUA/MWh, comparativ cu 67,95 dolari SUA/MWh până la 1 martie 2016.

În acest context, Pavel Filip a declarat miercuri că în următoarea perioadă ar putea avea loc micşorarea tarifului la energia electrică întâi cu 10 %, după care ar putea urma şi o a doua micşorare.
 
Sursa: infotag.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus