Actualitate

Parteneriat pentru promovarea politicilor de tineret

Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, a remarcat că fiecare localitate poate utiliza instrumente de mobilizare a resurselor locale pentru dezvoltarea tinerilor, dar și pentru crearea oportunităților de petrecere a timpului liber de către aceștia.

Unul dintre programele apreciate ca fiind de succes la nivel local este Programul de granturi mici pentru tineri. În Ialoveni, programul se desfășoară din 2010. Victor Pletosu, specialist principal pentru politici pe tineret în Direcția Administrație Publică Ialoveni, spune că rolul APL-urilor este de a identifica necesitățile și doleanțele tinerilor, ca mai apoi să le transforme în obiective și priorități. Cele mai reușite proiecte inițiate de tineri obțin suportul logistic și financiar din partea autorităților.

Vicepreședintele raionului Anenii Noi, Natalia Procopii-Scobioală, a menționat că grădinița din localitate a fost una din țintele programului de granturi. Atât clădirea, cât și terenul de joacă au fost amenajate în cadrul acestui program. Programul de granturi mici pentru tinerii din raionul Anenii Noi prevede o finanțare de 100 de mii de lei din partea Ministerului Tineretului și Sportului, 80 de mii din partea Consiliului Raional, iar Fundația Est Europeană a contribuit cu 50 de mii de lei. „Prin acest proiect se preconizează dezvoltarea abilităților de comunicare ale tinerilor, voluntariatul, provocarea lor de a ieși din zona de confort, instruirea în a scrie un proiect de finanțare”, a adăugat Natalia Procopii-Scobioală.

Pe lângă Programul de granturi mici pentru tineri, ministerul dezvoltă alte trei programe orientate spre tineri: Programul de dezvoltare a centrelor de tineret pentru anii 2017-2022, Programul de asistență pentru consolidarea și dezvoltarea consiliilor raionale/municipal ale tinerilor și Programul Capitala Tineretului. Pentru implementarea Strategiei Naționale de dezvoltare a sectorului de tineret Ministerul Tineretului și Sportului va aloca 6 mln lei. Cu contribuția ONG-urilor bugetul se va ridica la 11 mln de lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *