Politică

Partidul Comunistilor se destrama

„Intotdeauna v-ati bucurat cand cineva parasea vreun partid democrat, dar iata ca a venit si timpul vostru”, a fost replica lui Dumitru Diacov in momentul cand presedinta fractiunii PCRM, Maria Postoico, le-a cerut deputatilor comunisti Vladimir ?urcan, Victor Stepaniuc, Valentin Guznac si Ludmila Belcencova sa-si depuna mandatul.

In sedinta de ieri a parlamentului, cei patru deputati au facut publica decizia lor de a parasi fractiunea PCRM. „Grupul nostru isi exprima dezacordul cu decizia formatiunii de a nu participa la votarea presedintelui R. Moldova pe 7 decembrie, ceea ce a condus la aprofundarea crizei politice si la consolidarea aripei radicale de dreapta”, a declarat V. ?urcan. Cu aceasta ocazie, presedintele parlamentului a iesit, pentru cateva momente din sala de sedinte, intorcandu-se cu un buchet de flori pentru L. Belcencova. Reactia ex-autoarei emisiunii „Maxima” de la NIT a fost, cel putin, neasteptata: „Eu i-as recomanda dlui Ghimpu sa inceteze sa ma numeasca „Liudocika” si sa aiba o atitudine fata de mine ca fata de oricare alt deputat. De aceea n-am luat florile. N-am nevoie de laudele lui”.

Mark Tkaciuk a comentat decizia acestor patru deputati ca fiind nimic altceva decat o dorinta de a ramane la putere: „Sunt unii oameni care percep politica ca pe un confort personal. Din pacate, si la noi in partid sunt asemenea oameni. Pot spune un lucru: comparativ cu alte partide, in cazul nostru nu inseamna scindare, ci faptul ca scapam de niste nemernici care vor sa incurce la realizarea scopului nostru”. In acelasi timp, Maria Postoico a declarat ca acesti deputati au fost exclusi din fractiune inca ieri dimineata, inainte de sedinta in plen.

Pe ordinea de zi a sedintei au figurat un sir de chestiuni de ordin economico-financiar, printre care si proiectul de hotarare privind aprobarea devizului de cheltuieli al parlamentului pentru anul 2010. Bugetul legislativului va constitui aproximativ 70,338 de milioane de lei, cu peste opt milioane de lei mai putin fata de anul 2009. In proiect nu sunt prevazute mijloace financiare pentru reparatii si investitii capitale. Totodata, a fost instituit, in premiera, un Fond al presedintelui parlamentului, care, potrivit lui Serafim Urecheanu, „va fi pentru cheltuieli neprevazute”. In acest fond va fi transferata „suma mizera” de 100 de mii de lei.

Dupa sedinta parlamentului, am solicitat opiniile analistilor politici Igor Munteanu si Igor Botan referitoare la parasirea fractiunii parlamentare a PCRM de catre cei patru deputati.

Igor Munteanu:

Cred ca cei patru deputati comunisti au asteptat sa vada cu ce se va termina ziua de 7 decembrie, cand anumiti membri ai acestui partid asteptau din partea conducerii PCRM mai multa flexibilitate si compromis. Deoarece si a doua incercare de alegere a sefului statului a suferit esec, si-au dat seama ca, realmente, nu mai pot sa influenteze partidul din interior si incearca sa se refugieze spre o fractiune parlamentara separata sau chiar spre intemeierea unui partid diferit de PCRM.
Surpriza este ca printre cei care au iesit se numara si oameni de la care asteptai mai mult devotament fata de PCRM. Ma refer la Belcencova si Guznac, oameni care pana mai ieri lustruiau imaginea acestui partid, erau considerati obedienti grupului de radicali, „talibani” din interiorul PCRM. Iesirea lor in afara arata ca exista mai multe tensiuni pe care a incercat sa le camufleze PCRM, nu doar pe liantul tensiunilor nationale sau al criticilor fata de erorile tactice pe care le-au comis „talibanii”, ci si fata de anumite grupuri de interese, care se simt acum vulnerabilizate.

Igor Botan:

Boicotul nealegerii sefului statului a fost ultima picatura intr-un lant de evenimente care s-au produs incepand cu 2007, cand PCRM a pierdut alegerile locale. In primul rand, V. Voronin a refuzat parteneriatul politic cu opozitia si, in consecinta, a divizat societatea pe criterii politice, etnice etc. Doi: au facut modificari la programul partidului, care nu sunt pe intelesul cetatenilor. Trei: antagonizand societatea, PCRM s-a pomenit in izolare, adica s-a situat intr-o ipostaza care il face lipsit complet de parteneri. Si totul se blocheaza din cauza unor strategii gresite, considera acesti oameni. Patru: comportamentul agresiv care a condus la revolta din 7 aprilie. Cinci: alegerile anticipate, apoi candidatura pentru seful statului, propusa de PCRM, o persoana care, ca politican, n-are nicio pondere in societate. In final, au ajuns intr-o situatie cand si-au permis sa boicoteze alegerile prezidentiale cu scopul de a se revansa. Iar pretul pe care il va plati societatea este nu doar criza economica, dar si cea politica. Cine are nevoie de o criza politica? Acestea au fost motivele invocate de ei. In calitate de cetatean, eu ii inteleg…
 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *