Actualitate

Pasunile si fntna nu se vnd!

Joia trecuta, dis-de-dimineata, primaria comunei Boscana, raionul Criuleni, era inconjurata de localnicii nemultumiti de zvonurile aparute in sat, precum ca aproximativ 42 de ha de pasuni si o fantana arteziana au fost vandute. Satenii venisera sa-i ceara socoteala primaritei, Valentina Tricolici, si erau decisi sa nu plece de la primarie pana nu se va lua o decizie care sa-i impace pe toti.

Problemele au inceput anul trecut, cand un grup de vreo patruzeci de cetateni au intocmit niste titluri de proprietate, printr-o firma privata, in urma carora si-au insusit pasunile din sat. Primarita Valentina Tricolici sustine ca o locuitoare a satului, Liuba Rotari, ar fi perfectat, prin procura, titlurile de autentificare a drepturilor detinatorului de teren. Dar, adaoga ea, terenurile nu sunt privatizate, pentru ca n-au fost inregistrate la oficiul cadastral”. Pe de alta parte, oamenii sustin ca nu pot duce animalele la pasune, deoarece cred ca acestea nu le mai apartin. In ceea ce priveste fantana arteziana, aceasta, dupa cum sustin localnicii, nu trebuie privatizata, deoarece „are o importanta strategica in alimentarea cu apa a scolii si gradinitei”.

Pentru a discuta la obiect, primarita i-a invitat pe protestatari in incinta Casei de cultura, unde problemele in cauza au fost dezbatute pe larg. Tricolici le-a explicat satenilor ca primaria a atacat in instanta aceste cazuri si acum asteapta decizia judecatii. Boscanenii insa se tem ca examinarea dosarului poate sa dureze luni intregi, iar scoala si gradinita din sat duc lipsa acuta de apa.

In acelasi timp, Liuba Rotari sustine ca fantana este inregistrata ca proprietate a firmei sale, dar ca cele doua institutii de invatamant nu pot fi alimentate cu apa, chiar daca ea ar dori acest lucru, deoarece fantana nu este conectata la sursa de energie. Aceste afirmatii nu i-au satisfacut insa pe consateni. Ei nu admit faptul ca fantana sa fie in proprietatea unei persoane, deoarece aceasta e un bun comunitar.
„Pasunile si apa nu se vand!”, au declarat ei, avertizand ca, daca nu li se va face dreptate, vor bloca primaria, soseaua Chisinau – Criuleni, care trece prin localitate, si chiar sectia de votare, daca va fi cazul.

Fiodor Cucu, seful Oficiului cadastral Criuleni, prezent la intalnire, a declarat ca, potrivit legii, dreptul de proprietate se dobandeste in urma inregistrarii bunului imobil la oficiul cadastral. Persoanele care pretind ca detin dreptul de proprietate asupra celor 42 hectare de pasuni si asupra fantanii arteziene, au „documente” care poarta doar semnatura primarului. Conform procedurii, insa, actele trebuiau semnate si de secretarul consiliului local si inginerul cadastral, dar semnaturile lor lipsesc. „Deci nu putem considera aceste acte valabile”, a spus Fiodor Cucu. Pentru a solutiona litigiul, el le-a propus taranilor sa constituie un grup de initiativa, care sa analizeze situatia creata, iar in caz de necesitate sa participe si la sedintele de judecata. In cele din urma, boscanenii au acceptat solutia de compromis, dar s-au aratat sceptici in ceea ce priveste rezolvarea problemelor in timp util.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *