Timpul.md

Actualitate 30 Octombrie 2018 | 13:52

Patriarhul rus se plânge de o conspirație globala care vrea să distrugă Biserica Rusă

Patriarhul Kirill de la Moscova consideră că acordarea Tomosului autocefaliei Ucrainei de către Constantinopol este o „conspirație globală” cu scopul distrugerii Bisericii Ortodoxe Ruse. Declaratia a fost facuta de șeful bisericii ruse marți, la Moscova, la o întâlnire cu participanții festivalului „Credința și Cuvânt”, transmite „Interfax”.

„Mizele sunt foarte mari, iar ordinul pentru distrugerea unității bisericii noastre are o dimensiune globală”, a spus Kirill.

Potrivit patriarhului, cineva a avut nevoie ca să fie lovită această „insulă a libertății”.

Kirill crede că ortodocșii ruși sunt „eliberați de îndobitocirea globală și de dominația ideilor străine”.

El a adăugat că „tragedia Ucrainei depășește limitele câmpului politic și are o dimensiune mistică”.

Kirill a comentat și pregătirea întâlnirii sale cu Patriarhul Bartolomeu, care a avut loc la Istanbul la 31 august și a fost ultima încercare de a rezolva diplomatic conflictul cu Constantinopolul privind Ucraina.

Potrivit șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, el a sugerat partii de la Constantinopol să organizeze întâlnirea pe teren neutru, de exemplu, în orașul elvețian Chambesy.

Dar Patriarhul Bartolomeu a insistat să se întâlnească cu Kirill la reședința sa din Istanbul, iar anturajul patriarhului rus a încercat sa-l convinga sa refuze deplasarea la Istanbul, care ar fi un gest umilitor pentru patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe.

Kirill a mai subliniat că, la întâlnire, poziția Patriarhului Bartolomeu privind Ucraina a fost exprimată „destul de dur și radical”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus