Social

Patricia Kopatchinskaja: Numai in Africa e posibil ceea ce se intmpla in Moldova

„Credeam ca doar in Africa e posibil ceea ce se intampla in Moldova”, ne-a marturisit faimoasa violonista Patricia Kopatchinskaja, originara din Chisinau si care a emigrat acum 20 de ani, impreuna cu parintii, la Viena. Astazi, ea este o violonista consacrata, dar si Ambasadoare a Bunavointei din partea Fundatiei elvetiene pentru protectia copiilor „Terre des hommes”. Tocmai in aceasta calitate, Patricia Kopatchinskaja a vizitat recent cei mai tristi micuti din Chisinau, Soroca si Ungheni, pentru care a sustinut si cate un recital la vioara. Zilele petrecute alaturi de ea au adus mai multa speranta si iubire pentru frumos miilor de familii sarace din RM. Iar artista a atras atentia asupra situatiei precare in care se afla o buna parte a copiilor din RM din cauza emigrarii parintilor lor.

Desi evolueaza pe marile scene ale lumii – la Amsterdam, Bruxelles, Viena, Paris, Berlin sau Londra, unde se simte ca acasa -, in ultimii ani, Patricia Kopatchinskaja este tot mai preocupata de copiii din RM, cei cu destine tragice, ramasi orfani sau in grija rudelor. La Chisinau, ea a indemnat la salvarea tinerei generatii prin crearea unui sistem de asistenta a copiilor din comunitatile rurale. „Am aflat din presa ca multi copii din Moldova sunt expusi riscului de a fi traficati si exploatati, si darul ce mi l-a dat Dumnezeu vreau sa-l impart cu altii. Vreau ca si micutii nostri sa se bucure de lumea muzicii, asa ca, ori de cate ori voi avea ocazia, am sa le cant la vioara. M-am bucurat mult sa aduc putina fericire in ochii copiilor din familiile social-vulnerabile, putem sa-i ajutam, sa le oferim un viitor. Este nevoie de crearea unei structuri functionale de protectie a copiilor, destinata nu doar celor mici, dar si parintilor lor, care trebuie ajutati. RM e bogata in tinere talente, iar descoperirea lor e legata si de asigurarea unei copilarii fericite. Sa oferim conditii pentru ca acesti copii sa-si manifeste talentele. Le spun tuturor copiilor: sa nu taca, sa vorbeasca despre problemele lor si sa nu-si piarda speranta”, a spus Patricia Kopatchinskaja.

R. Moldova, o tara inchisa pentru artisti

Dintre oamenii ramasi in Moldova, cel mai drag pentru Patricia este bunicul ei, de 92 de ani, care traieste la Stauceni. „Toata copilaria mea la Orhei a fost vegheata de bunici, care mi-au oferit multa iubire. Mergeam in fiecare duminica la biserica, citeam Biblia. Am avut o viata taraneasca. Primele studii muzicale le-am inceput la sapte ani la Chisinau, la insistenta parintilor mei, care de asemenea sunt muzicieni: Victor Kopatchinskj este cel mai bun tambalagiu din lume, un virtuoz, iar mama e tot violonista, preda la Viena si sustine concerte impreuna cu tata. Am emigrat cu familia in strainatate, pentru ca un muzician este ca o pasare libera, nu recunoaste frontierele. In plus, pentru un artist e imposibil sa se dezvolte, sa aiba o viata interesanta, sa se bucure de influentele altor culturi, intr-o tara inchisa cum e RM. De aici este problematic sa calatoresti in alte tari, sa ai acces la o alta muzica, la alti si alti muzicieni. De aceea, parintii mei au decis ca singura posibilitate de a ne asigura un viitor mie si surorii mele este emigrarea. M-au sustinut toti ingerii de pe pamant ca sa-mi fac studiile in Austria si Elvetia, la prestigioasele Academia de Muzica si Conservatorul din Viena”, povesteste Patricia Kopatchinskaja.

„Nu cred ca am avut talent mai mult decat altii”

A ales vioara, pentru ca este mai apropiata de voce, comparativ cu alte instrumente muzicale. De fapt, in cariera si-a urmat mama si sora. Renumitii dirijor belgian Philippe Herreweghe si pianistul compozitor Fazil Say din Turcia au inaripat-o. La 27 de ani, Patricia a obtinut Premiul I la Concursul International „Henryk Szeryng” din Mexic, iar in 2002 – prestigiosul „Credit-Suisse Young Artist Award”, ce i-au dat un start enorm. De atunci, evolueaza in permanenta cu orchestre de prima importanta din lume – Orchestre des Champs-Elysées, Philharmonia de Londres, Orchestre Philharmonique de Vienne, Orchestre Symphonique de Vienne, Wiener Kammerorchester, Orchestre Mozarteum Salzbourg, le Deutsches Symphonieorchester Berlin etc., etc. Totusi, artista e recunoscatoare Patriei sale.

„?ara mea, care este cea mai frumoasa, e si cea mai saraca din Europa, cu foarte multe talente ce trebuie ajutate sa razbata”, sustine Patricia. La Chisinau, ea a adus mult optimism tinerilor muzicieni de la Liceul de Muzica „Ciprian Porumbescu”. „Sunt foarte fericita ca am ajuns si la Concursul „Eugen Coca”, unde am cunoscut tineri artisti de mare talent, precum Livia Stirbu-Socolov, Lilia Pocitari si Ionel Baciu. Nu cred ca am avut talent mai mult decat altii, am avut doar mai mult noroc”, sustine Patricia Kopatchinskaja care, in iulie, incepe un nou sezon concertistic. Va avea o suta de spectacole, iar startul e in Germania si Elvetia…

Autor: Angelina Olaru

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *