Atitudini

“Patrioţii primăverii” nu se trag din daci

Când cineva dădea un chef ratat, noi spuneam că a avut loc „cheful primăverii”. Iar dacă cineva se lăuda că e un bun fotbalist, fără să fie în realitate, noi ne distram poreclindu-l „fotbalistul primăverii”.

Zilele astea la ştiri i-am urmărit pe „patrioţii primăverii”. Din prea mult patriotism, vor alt drapel. Nu le place tricolorul. Iar neobositul Dodon afirmă: „Eu personal, dar şi Partidul Socialiştilor ca formaţiune politică, am promovat în mod ferm identitatea moldovenească şi imaginea Republicii Moldova ca stat moldovenesc, după principiul Moldova – moldoveni – moldovenesc. Şi suntem pentru oficializarea simbolicii tradiţionale moldoveneşti”. Socialiştii primăverii au şi ei preocupări, după cum vedem.

Două lucruri nu se leagă în mintea mea: 1. De ce manifestanţii de la ambasadă vorbesc rusa? 2. De ce a uitat Dodon de secţiunea lui în limba rusă din timpul campaniei electorale? Sau, în logica discursului socialiştilor, limba rusă presupune promovarea fermă a identităţii moldoveneşti după principiul Moldova – moldoveni – moldovenesc?

Apoi m-ar interesa în egală măsură să ştiu motivul pentru care numiţii patrioţi ai patriei mume (ştim noi care!) au protestat în faţa Ambasadei Române. Din câte mă pricep eu la chestii de genul acesta, o eventuală schimbare a drapelului nu ţine de competenţa Ambasadorului României. Ca şi cum am striga în faţa bisericii că vrem medicamente compensate.

Să nu uităm că în Republica Moldova sunt foarte multe locuri în care au trăit dacii, străbunii noştri. Şi, până la urmă, de ce să ne revendicăm rădăcinile doar de acum cinci sute de ani? Dacă avem o aşa de mare criză identitară, de ce să cerem recunoaşterea identităţii de la Ştefan cel Mare? Hai să apelăm la steagul dacic. Sau nu ne convine? Dacii sunt la fel de incomozi ca tricolorul, fiindcă nu fac altceva decât să demonstreze o dată în plus identitatea comună.

Şi atunci, atenţi la limba în care se exprimă „patrioţii primăverii” şi grupul Dodon, care a cerut susţinere şi de la comunişti, ne întrebăm firesc: de ce s-a apelat la varianta bicoloră, doar pentru că nu puteau propune înlocuirea tricolorului cu unicolorul roşu? Oricum, dacă aţi fost atenţi, la drapelul propus de socialişti nu mai e mult până la ţinta finală. Scoatem galbenul, mai aşteptăm o vreme şi scoatem şi albastrul.

Că nu din daci se trag cei care strigă pentru înlocuirea tricolorului, e clar. Şi tot mai clar e că nici din Ştefan cel Mare. Deci, de unde-mi eşti tu, bade Igor?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *