Timpul.md

Actualitate 2 Aprilie 2020 | 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

  Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă potabilă pe zi de persoană pentru băut, curățenie și gătit și suficiente mese cât să ajungă pentru 14 zile. Se sugerează provizii pentru două săptămâni pentru că, de obicei, asta e perioada de carantină în caz de îmbolnăvire. Bine, asta dacă nu ai apă potabilă la robinet, ceea ce nu e cazul. E ca și cum te-ai pregăti pentru un festival, dar cu mai puțin entuziasm.

Din fericire, supermarketurile au niște proceduri foarte stricte în caz de epidemii. Analistul urban Bruno Montenyne a declarat recent pentru The Guardian că Tesco, cel mai mare lanț de supermarketuri din Statele Unite, a făcut deja exerciții de simulare pentru un plan de hrănire a națiunii, ceea ce înseamnă că va colabora cu furnizorii ca să se asigure că rafturile vor fi pline cu cereale, orez și carne, în loc de alimente perisabile. Monteyne a mai zis că se așteaptă ca armata să fie chemată ca să protejeze depozitele de alimente și camioanele cu mâncare în caz că încep jafurile.Rezerve medicale
Conform Ministerului Sănătății, toți ar trebui să ne verificăm periodic rezerva de medicamente pe rețetă din casă, cele pe care le luăm în mod regulat, ca să ne asigurăm că avem suficiente în caz de izolare. Sunt la fel de importante și celelalte medicamente, cum ar fi analgezicele, pastilele pentru aciditate sau tuse. Cu alte cuvinte, dacă nu vei putea merge la spital, asigură-te că ți-ai întocmit un mic spital la tine acasă.

În schimb, nu are niciun sens să îți faci rezerve de măști de față, ochelari sau costume de protecție. Masca nu te protejează de bolile respiratorii precum COVID-19 sau gripa – doar limitează șansa de a răspândi virusul dacă îl ai deja – iar atunci când cumperi tot stocul de măști, nu mai rămân suficiente pentru asistenții medicali care chiar au nevoie de ele.

„Acesta e un mare risc pentru asistenții medicali din toată lumea”, a zis directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Gherbreyesus, ca reacție la știrea că numărul achizițiilor de măști chirurgicale a crescut de șase ori de când a izbucnit epidemia de COVID-19. „Industria și guvernele trebuie să acționeze rapid ca să crească stocurile de măști, să elimine din restricțiile de export și să impună măsuri pentru a stopa speculația și stocarea irațională de măști medicale. Nu putem stopa COVID-19 fără să protejăm, întâi de toate, medicii și asistenții medicali.”Bani cash
O geantă mare cu cash. Faza e că virusurile nu fac haos doar în sistemele imunitare ale oamenilor, ci și în economia globală. China – una dintre marile puteri ale lumii – deja suportă consecințe grave din cauza măsurilor stricte impuse cu scopul de a stopa COVID-19. S-au închis fabirici. Muncitorii au fost concediați. Turismul e în scădere pe tot globul.

„S-a știut întotdeauna că virusul va avea efecte la scară mare”, a declarat recent analista economică Jennifer McKeown. „Iar creșterea numărului de cazuri din afara Chinei indică un risc tot mai mare de epidemie globală, ceea ce înseamnă un impact semnificativ și asupra economiei globale.”

Experții le recomandă tuturor să aibă un fond de urgență care să-i protejeze în caz de criză financiară. „Dacă nu ai deja unul, acum e timpul să-ți faci”, a declarat Sarah Coles de la Hargreaves Lansdown pentru The Guardian în 2019, când FMI a avertizat că poate urma o nouă criză financiară. „E înțelept să ai bani puși deoparte pentru vreo șase luni, în caz că se întâmplă ceva nasol, ca să nu rămâi fără cash până te pui pe picioare.”

Evident, ușor de zis, greu de făcut. Mulți nu avem bani nici măcar de chirie, darămite bani puși deoparte pentru șase luni în caz că vine peste noi un virus mortal. Dar tot e bine să ascunzi câteva sute de lei sub chiuvetă, într-un tub de Pringles, în caz de ceva. Până și fraierii știu că banii se ascund sub saltea, așa că n-ai vrea ca cineva să-ți găsească fondul de urgență în caz de Corona virus.Divertisment
Când nava de croazieră Diamond Princess a fost băgată în carantină în portul din Yokohama din cauza epidemiei de COVID-19, în luna februarie, pasagerii au fost nevoiți să rămână în cabine, singuri, timp de două săptămâni. Din fericire, au avut internet, filme și puzzle-uri ca să nu înnebunească. Dar e clar important să ai ceva de făcut până trece criza, nu? Story-urile mele de pe Instagram ar lua o turnură foarte dubioasă dacă aș fi obligată să mă autoizolez pentru mai mult de cinci zile.

Așa că fă-ți rezerve de divertisment. Nu te baza doar pe internet sau Netflix. Așa cum o să-ți spună orice persoană care a avut o mahmureală de două zile sau o depresie, nu te poți uita la infinit la documentare despre criminali în serie. Fii creativ. Cumpără-ți o coardă de sărit. Un Nintendo. Tetris. Jenga. Cărți palpitante. Vopsele în ulei. Un spinner cu luminițe. Plante pe care trebuie să le ții în viață. Orice care să-ți distragă mintea de la faptul că un singur liliac a dat lumii un virus fatal și acum trebuie să stai singur. Succes! 

vice.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus