Timpul.md

Actualitate 30 Noiembrie 2018 | 10:16

Pavel Filip: Moldova este gata să semneze cu România acordul de eliminare a tarifelor de roaming

Moldova este gata să semneze cu România acordul de eliminare a tarifelor roaming și poate să asigure toate condițiile interne pentru aceasta. Decizia urmează să fie luată și de România. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip la o emisiune de la TVR. Deocamdată, s-a reușit renunțarea la tarife doar pentru ziua de 1 decembrie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

„Republica Moldova este o țară mai mică cu mai puțini operatori și tarife mai mici. Noi pe intern ne-am rezolvat mai repede și suntem gata să semnăm acest acord, iar România este mai mare cu mai mulți operatori și tarife mai mari, urmează să ducă discuții până la capăt, dar ne-am propus și chiar am semnat și o declarație în acest sens, să ajungem la eliminarea tarifelor din roaming”, a spus Filip.

Șeful Executivului a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc un spațiu comun de comunicare cu România.

Presa a scris recent că inițiativa Republicii Moldova este blocată de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România, condusă de fostul prim-ministru Sorin Grindeanu.

Ziarul Național a scris, citând surse apropiate negocierilor, că acesta ar argumenta că unii operatori de telefonie mobilă de pe piața românească nu ar avea beneficii de la excluderea taxelor de roaming. În special, este vorba compania Vodafone, care exercită principalele acțiuni de lobby pentru a nu se renunța, deocamdată, la taxele de roaming.

Referitor la poziția autorităților moldovenești și a operatorilor de pe piața moldovenească, sursa citată spune că Guvernul, dar și premierul sunt în totalitate pentru excluderea taxelor și, de fapt, inițiativa a venit de la Chișinău, mai exact de la prim-ministrul Pavel Filip. De asemenea, nu este vorba de acțiuni de rezistență din partea operatorilor moldoveni, iar unele zvonuri că operatorul național – Moldtelecom, s-ar opune, nu se adeveresc și au fost special lansate în piață de o parte interesată, au spus sursele citate de Ziarul Național.

În prezent, Guvernul de la Chișinău negociază și cu țările GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova), dar și din cadrul Parteneriatului Estic, pentru excluderea tarifelor de roaming.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus