Politică

PCRM a facut agitatie electorala si in ziua alegerilor

Ieri, observatorii au semnalat mai multe cazuri de incalcare a Codului Electoral. Potrivit Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte – „Coalitia 2009”, la unele sectii de votare din republica observatorii LADOM au fost intimidati, iar in altele au fost inregistrate cazuri de influentare a alegatorilor.

Astfel, observatorii LADOM din localitatile Opaci (Causeni) si Baurci (Gagauzia) au fost intimidati de membrii biroului electoral al sectiilor de votare si li s-a interzis sa circule liber in cadrul sectiilor desi activitatea lor nu impiedica desfasurarea procesului electoral.
Totodata, un membru al biroului electoral al sectiei de votare din Ecaterinovca (Cimislia), la eliberarea buletinelor de vot, le indica alegatorilor pentru cine sa voteze. Primarul din aceasta localitate transporta alegatorii cu masina de serviciu la sectia de votare, indemnandu-i sa voteze pentru PCRM. La Consiliul Electoral de circumscriptie din Drochia pana la ora 9.00 a fost afisat portretul lui Vladimir Voronin. Afise electorale ale PCRM au fost observate si in preajma sectiei de votare din Sendreni (Nisporeni).
Zece alegatori din Chitcani, localitate aflata in stanga Nistrului, au fost opriti la punctul de trecere, fiind perchezitionati si amenintati de catre fortele separatiste.
In preajma sectiei din Baurci (Gagauzia) au fost observate persoane care aveau materiale de agitatie ale PSD.
Presedintii Consiliilor Electorale de circumscriptie din Briceni si Stefan-Voda le-au spus membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare sa permita votarea fara aplicarea stampilei “Alegeri 05.04.09”. Ca urmare, alegatorii din localitatile Trestieni, Pererata, Sirauti (Briceni) si-au exprimat votul fara a li se aplica stampila in buletinul de identitate.
De asemenea, au mai fost inregistrate cazuri cand s-a votat cu acte inadecvate. De, exemplu, un alegator din localitatea Hartop (Cahul) a votat cu pasaportul, mai multi alegatori din Salcuta (Causeni) au votat in baza copiilor buletinelor de identitate, unii alegatori si-au exprimat votul fara a avea viza de resedinta sau certificat de vot.
In mai multe sectii de votare a fost inregistrat un numar insuficient de buletine de vot. Astfel, in listele electorale ale sectiei de votare din satul Hasnasenii Noi (Drochia) au fost inclusi 853 de alegatori, dar biroului sectiei de votare i-au fost repartizate 734 de buletine de vot. Iar in sectiile de votare din satul Maximovca (Anenii Noi) si Maramonovca (Drochia) au fost repartizate buletine de vot doar in limba rusa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *