Politică

PCRM indeamna la ura si violente

Singura carte pe care o joaca PCRM in aceasta campanie electorala este cea a „vandalilor, fascistilor si ucigasilor din 7 aprilie”, mesaj reluat masiv de holdingul de presa procomunist (cam 90% din toata presa moldoveneasca). In unul din reportajele difuzate zilele trecute de NIT, comunistii, prin gura unor oameni „intervievati” in strada, incita la ura si rafuiala fizica, dand de inteles ca statul il reprezinta comunistii, iar cei care sunt impotriva comunistilor pot fi lichidati.

„Chirtoaca, Ghimpu, Filat si Urecheanu sunt urmasii lui Antonescu”, spune la NIT un batran de pe strada. „Acestia sunt barbari, fiare, diversionisti, ucigasi si tradatori”, adauga el. Pe de alta parte, mai multi primari din republica au fost obligati sa colecteze liste cu semnaturi de la oameni precum ca sunt pregatiti sa sara in apararea patriei, in caz de un eventual razboi. Joia trecuta, „Ziarul de garda” a scris despre un cetatean din raionul Cantemir care se duce in fiecare zi la primar sa ceara arma, in caz contrar el trebuie sters din lista.

Desi actiunile comunistilor depasesc limita admisa si cad sub incidenta Codului Penal, Procuratura Generala se face ca nu vede si nu aude nimic. „Nu cunosc”, ne-a spus procurorul general Valeriu Gurbulea. „Noi nu dispunem de informatii concrete; nu am primit de nicaieri nici o adresare, nu mi s-a pus pe masa nici o relatare de presa la acest subiect. Va fi, vom dispune investigarea si aprecierea juridica a acestora”, a adaugat procurorul. La modul teoretic, Gurbulea spune ca xenofobia, incitarea la ura si violente sunt prevazute in legislatie ca actiuni pasibile de raspundere penala.

Anterior, Procuratura Generala s-a autosesizat extrem de rapid la alte asa-zise incitari la ura. Este si cazul directorului ziarului TIMPUL, care, la un miting din februarie anul trecut, ar fi atatat „la vrajba”, pe numele acestuia fiind intentat un dosar penal. Mai recent, Procuratura Generala a atentionat portalul de stiri „Unimedia” privind plasarea unor comentarii pe care le-a calificat drept „chemari cu caracter extremist sau xenofob”, iar administratorii site-ului au fost amenintati cu inchiderea.

„Procuratura nu ar trebui sa se autosesizeze selectiv, aceasta demonstrand ca ea nu este impartiala”, sustine Ion Manole, presedintele Asocietiei „Promo-LEX”. Juristul considera ca o mare parte din vina pentru promovarea unui astfel de discurs o au jurnalistii de la posturile publice de radio si televiziune cu acoperire nationala. „Anume prin intermediul lor au fost promovate ura si discursul virulent. Societatea si asa este divizata, iar ei nu fac decat sa intensifice acest proces. Rolul mass-media este cu totul altul”, considera Manole. Cat despre sintagma „noi (PCRM) suntem statul”, juristul spune ca nimeni n-are dreptul sa se erijeze in stat, sa spuna ca reprezinta exclusiv statul. „Statul reprezinta toti cetatenii, iar presedintele republicii este doar un mediator. Or, un presedinte care reprezinta doar o parte a electoratului sau doar un anumit partid nu poate fi mediator. Discursurile pagubitoare ale lui Voronin si modul in care se comporta demonstreaza ca el nu vrea sa respecte Constitutia”, a conchis presedintele Asociatiei „Promo-LEX”.

„N-avem procuratura in RM, avem Comitetul Central al PCRM, in frunte cu Voronin, si atat”, comenteaza Mihai Ghimpu, presedintele PL, acuzatiile care i se aduc. „Ei sunt urmasii lui Lenin, Stalin si Beria, cei care au omorat milioane de oameni, care au deportat sute de mii de cetateni si mint spunand ca nu-s comunistii de atunci. Sloganul lor „Daca iti iubesti patria, salveaz-o!”, ar fi mai corect asa: „Daca iti iubesti patria, salveaz-o de comunisti!”, afirma Ghimpu.
Si liderul PLDM spune ca a devenit deja o regula ca Procuratura sa nu ia nicio atitudine in cazuri in care este vizat PCRM (sau Voronin), in ciuda declaratiilor grave si a limbajului foarte agresiv ale acestora. „Statul nu este numai PCRM si Voronin. Statul inseamna toti cetatenii. Anume Vornonin a divizat cetatenii in comunisti si necomunisti. E o infractiune foarte grava”, mai spune Vlad Filat. „Chiar daca ne aflam in campanie – iar comunistii au organizat o adevarata isterie, mai ales in randurile minoritatilor nationale, pentru a castiga alegerile -, nu se poate sa depasim limita. Procuratura Generala trebuie sa se autosesizeze”, considera Veaceslav Untila, prim-vicepresedinte al AMN. „In Codul Penal se spune ca orice invinuire, nefondata este o crima grava, iar isteria lor incalca flagrant legislatia”, zice Untila. Filat si Untila au spus ca vor discuta la partid acest subiect si, probabil, vor cere autoritatilor statului sa se autosesizeze.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *