Politică

PCRM nu mai are sanse de a reveni la guvernare

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, patru partide ar accede in legislativ: PCRM cu 31,1%, PL – 13,2%, PD – 9,6% si PLDM – 7,2%, arata Barometrul de Opinie Publica (BOP), lansat ieri de Institutul de Politici Publice. Potrivit analistilor, chiar daca AMN are in sondaj numai 2,6%, formatiunea lui Urecheanu pastreaza sanse reale de a ajunge in parlament.

Rezultatele cercetarii mai arata ca 28,7% dintre cetateni sunt indecisi, iar 4,8% nu ar participa la vot. „Sondajul a fost realizat cu zece zile in urma, de aceea datele nu sunt atat de relevante astazi, insa poate fi folosit pentru a vedea tendintele”, a spus Arcadie Barbarosie, directorul IPP. Astfel, se atesta o scadere cu 5% a popularitatii comunistilor, fata de BOP din martie 2009, dar si o scadere puternica a increderii in liderul comunist Vladimir Voronin. Fata de sondajul din martie, Voronin a scazut cu 11% la capitolul incredere si are cel mai prost scor din ultimii opt ani – 37,5%. In acelasi timp, ex-comunistul Lupu l-a devansat pe prim-secretarul comunistilor cu o sutime de procent.

Totodata, Partidul Liberal a crescut in sondaj cu 5%, Partidul Liberal Democrat din Moldova a scazut cu 1,1%, Alianta „Moldova Noastra” a scazut de la 5,4% la 2,6%, iar PD – cu Marian Lupu cap de afis – a crescut de la 0,7% la 9,6%. Opozitia se afla la egalitate cu PCRM, diferenta fiind de doar doua mandate. In urma redistribuirii voturilor, Partidul Comunistilor ar acumula 51 de mandate de deputat, fiind urmat de Partidul Liberal cu 22 de mandate, Partidul Democrat din Moldova – 16 mandate si Partidul Liberal Democrat din Moldova – 12 mandate. Acestea sunt datele calculate in baza formulei d’Hondt. Astfel, PCRM nu va putea de sine statator sa aleaga seful statului (sunt necesare 61 de voturi) si nici sa formeze guvernul (52 de mandate).
„Campania electorala schimba permanent proportiile. In campania trecuta, de exemplu, 10% din electorat s-a decis in ultima saptamana sa voteze o anumita formatiune politica”, a spus Ion Jigau, directorul Centrului de Investigatii Sociologice si Marketing CBS-AXA, care a realizat sondajul.

Potrivit lui Igor Botan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa, analiza comparativa a rezultatelor ultimelor doua sondaje (BOP martie si BOP iulie 2009) si a rezultatelor alegerilor din 5 aprilie demonstreaza ca
cele trei formatiuni liberale din actuala opozitie parlamentara au in jur de 35%, iar migratia se face in interiorul acestui segment liberal. In acelasi timp, Marian Lupu aduna toti simpatizantii partidelor centriste, plus o buna parte din cetatenii care au votat anterior PCRM. Tot Botan spune ca AMN are sanse destul de bune sa treaca pragul de 5%.

Sondajul mai arata ca rata de participare la vot va fi mare: 55,3 la suta din respondenti „sunt absolut siguri ca vor participa la alegeri”. Sociologii insa nu stiu in ce masura organizarea scrutinului in ziua de miercuri va afecta rata de participare la alegeri. In alta ordine de idei, 42,6 la suta dintre moldoveni considera ca alegerile din 5 aprilie nu au fost libere si corecte, in timp ce 42,4% sustin contrariul. Restul, 14,9% din respondenti, nu stiu sa raspunda la intrebare. Studiul a fost realizat in perioada 26 iunie – 10 iulie pe un esantion de 1534 persoane din 115 localitati, reprezentand populatia adulta a RM (cu exceptia regiunii transnistrene), eroarea maxima a esantionului fiind de 2,5%.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *