Editorial

PCRM nu mai este un partid al moldovenilor

Batranul general arata caraghios si penibil; desi si-a mai pastrat ceva din capacitatea tinereasca de a minti, nu mai este convingator ca alte dati. L-am vazut la ultima sa intalnire cu Staris la „Rezonans” si impresia pe care i-o lasa telespectatorului e pur si simplu jalnica.

La fel de jalnica era si situatia lui Staris care, incercand sa-l prezinte pe Voronin ca fiind inca in forma buna, formula „intrebarile” intr-un mod descalificabil pentru un jurnalist care tine cat de cat la onoarea lui profesionala. Astfel, fiecare „intrebare” continea de fapt si raspunsul. Acest detaliu vorbeste despre multe, dar mai intai despre aceea ca in PCRM-ul de azi exista forte care au nevoie inca de Voronin, dar de un Voronin-papusa, un Voronin-simbol, ceva de genul lui Eltin din ultimii ani de domnie.

Plecarea unor membri marcanti din PCRM a semanat panica in tabara talibanilor din anturajul lui Voronin, de aceea acum Voronin este scos „la televizor” in spiritul traditiilor fostului Birou Politic al PCUS, cand un secretar general ca Cernenko era inviat din morti, indopat cu pastile, asezat cu grija in fotoliu ca sa nu se rastoarne si aratat poporului. Exista o gasca de cinici si in cazul lui Voronin, care, de asemenea, este scos la televizor si aratat electoratului. Dupa „mica schisma” care s-a produs in PCRM este clar ca „unitatea de monolit” cu care s-au laudat comunistii s-a spart ca un balon de sapun si PCRM a pornit pe drumul fara intoarcere, iar aflarea lui Voronin in fruntea acestui partid e o chestiune de timp.

Acum nu mai incape indoiala ca „in timp util” conducerea PCRM va fi preluata de tabara talibanilor in frunte cu Mark Tkaciuk. In legatura cu acest fapt, mi se pare extraordinar de interesanta o remarca facuta de V. Stepaniuc. Referindu-se la politica promovata in partid de aripa Tkaciuk, ex-deputatul comunist Stepaniuc a afirmat ca aceasta politica este gresita, fiindca reprezentantii respectivei tabere nu cunosc suficient de bine psihologia… bastinasilor!

Tradusa intr-o limba inteleasa de toti, aceasta inseamna ca tabara care se pregateste sa preia conducerea PCRM e formata din oameni care au prea putine in comun cu moldovenii. Indirect, acest lucru a fost confirmat de acelasi Stepaniuc care, referindu-se la laudele lui Voronin despre „afluxul” de tineri care vin in partid, a precizat ca in marea lor majoritate acestia sunt tineri din Chisinau si Balti care nu cunosc limba acestui popor. Stepaniuc a mai precizat ca practic nu vin in PCRM tineri de la tara (moldoveni, adica) si nici din mediul universitar.

Prin aceste afirmatii, care exprima nationalismul sau moldovenesc specific, antiromanesc, Stepaniuc a spus un adevar: PCRM inceteaza de a mai fi un partid al moldovenilor devenind o formatiune politica etnica, radicala si marginala care nu exprima nazuintele si idealurile moldovenilor. Acest gand a fost confirmat de acelasi Stepaniuc care intr-un interviu acordat marti unei televiziuni a declarat ca intentioneaza sa participe la fondarea unui partid „de centru-stanga moderat, statalist si patriotic”, de unde reiese ca actualul PCRM nu mai este nici moderat, nici statalist, nici patriotic.

Nu stiu daca Stepaniuc e constient de gravitatea adevarului exprimat. Cetatenii Moldovei, indeosebi bastinasii, inclusiv cei care se considera moldoveni dar nu romani, nu se mai regasesc in doctrina si idealurile PCRM lui Voronin care din lider national a degradat la conditia jalnica de batran isteric, incult si violent, ajuns papusa in mana unor aventurieri care nu au nimic in comun cu poporul acestei tarisoare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *