Opinii și Editoriale

PCRM nu va avea majoritatea in viitorul parlament

1. Ce instructiuni mi-a dat la Bucuresti Traian Basescu

Televiziunea prezidentiala NIT, devenita de trista faima prin partizanatul politic agresiv in favoarea comunistilor, a prezentat miercuri in cadrul buletinului de stiri, ca pe un fapt diversionist si antistatal, primirea de catre presedintele roman T. Basescu a unui grup de reprezentanti ai societatii civile din R. Moldova. Deoarece am facut parte si eu din aceasta delegatie, voi da unele explicatii, menite sa faca lumina in chestiunea data.

Luni si marti, un grup de reprezentanti ai societatii civile din R. Moldova, din care au facut parte ziaristi, scriitori, oameni de stiinta, cadre din invatamant, fostii detinuti politici ai regimului de la Tiraspol A. Lesco si Tudor Ivantoc-Popa s.a., s-a intalnit cu mai multi oficiali romani: ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului Titus Corlatean, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, presedintele Romaniei, Traian Basescu. Delegatia a avut si doua intalniri foarte utile cu Maria Toghina, presedinta SRR, si cu Alexandru Sasu, presedintele TVR. Subliniez ca nu a fost o vizita secreta, presa de peste Prut a informat publicul fara sa vada in acest eveniment ceva ascuns si suspect, iar Presedintia Romaniei a facut un comunicat de presa.
NIT-ul prezidential, specializat in dezinformari si manipulari, isi dezinformeaza telespectatorii afirmand ca, chipurile, cele trei institutii de presa (TIMPUL, JURNAL de Chisinau, „Vocea Basarabiei”), reprezentate de subsemnatul, Val Butnaru si Valeriu Saharneanu, ar fi „afiliate partidelor de opozitie”. Ba mai mult, NIT-ul nu se poate abtine de la o insinuare murdara, acuzandu-ne ca noi, cei trei directori de publicatii, am fi mers la Basescu nu numai pentru a conveni asupra finantarii respectivelor institutii, ci si pentru – fiti atenti! – a primi instructiuni… Aceasta insinuare nu e atat de inocenta cum ar putea parea la prima vedere. In actualul context politic si in actuala atmosfera de isterie antiromaneasca, acuzatia despre „primirea instructiunilor” din partea unui stat care „lupta impotriva statalitatii RM” poate servi Procuraturii drept pretext pentru a porni un nou val de rafuieli cu publicatiile TIMPUL si JURNAL de Chisinau si cu Postul de radio „Vocea Basarabiei”. Logica e simpla: daca acesti ziaristi au fost la Bucuresti si „au primit instructiuni” de la Basescu, aceste instructiuni pot fi doar antistatale, menite sa „zdruncine statalitatea moldoveneasca”, iar comunistii, cand e vorba de statalitate, nu glumesc – te aresteaza si te baga la mititica.
Fireste, nu a fost vorba despre nici un fel de instructiuni. Acestea exista doar in imaginatia bolnava a NIT-ului si a patronului acestuia, Voronin.
Presedintele Basescu, de exemplu, nu numai ca nu a indemnat la Unire, ci a avertizat mintile fierbinti ca „Daca discutam de Unire vreodata, iar eu nu am fariseismul de a nu pronunta acest cuvant, va pot spune ca punctul meu de vedere este ca acest lucru se poate intampla doar atunci cand cetatenii ambelor tari vor dori acest lucru”. Citez si in continuare din notitele luate de mine: „Romania nu are ca obiectiv imediat sau indepartat unirea R. Moldova cu Romania. Nu poti pune sa traiasca alaturi doua populatii numai pentru ca asa doresc niste politicieni”…
Prin ce e „antistatala” aceasta declaratie a lui Basescu?
E adevarat, presedintele Basescu a mai adaugat ca, atata timp cat el se va afla in fruntea statului roman, nu va semna vreun tratat (de frontiera), fiindca nu doreste ca numele sau sa figureze alaturi de numele lui Ribbentrop si Molotov. Si al lui Voronin, as mai adauga eu.
Nu cred ca un om normal ar avea de imputat ceva lui T. Basescu pentru aceasta pozitie.
 

2. Sarutul lui Iuda
Ca sa vezi minune,Voronin a avut cuvinte de lauda la adresa Opozitiei. In ultima sa conferinta de presa (sper din tot sufletul ca sa fie chiar ultima, in calitatea sa de politician aflat la putere) Voronin a apreciat faptul ca liderii Opozitiei, citez „au inceput sa vorbeasca ceva mai mult despre Moldova, despre independenta ei, despre necesitatea unirii intregii societati”. In legatura cu aceasta declaratie a lui Voronin trebuie sa facem urmatoarele precizari.

Prima: cand te lauda un adversar, indeosebi unul ca Voronin, trebuie sa devii vigilent si sa incerci sa vezi unde ai gresit. Asadar, undeva Opozitia a gresit si e nevoie sa vada unde anume. A doua: afirmand cele de mai sus, Voronin minte si falsifica cu buna stiinta programele si mesajele politice ale Opozitiei, fiindca Opozitia nu acum a inceput sa vorbeasca ceva mai mult despre Moldova, despre independenta ei, despre necesitatea unirii intregii societati, ideea apararii independentei fiind una centrala in discursul politic al Opozitiei, si nu de ieri, de alaltaieri. Independenta R. Moldova este opera politicienilor care se regasesc in randurile Opozitiei de astazi, dusmanii independentei fiind comunistii de ieri si de azi, in frunte cu Voronin. Astfel, afirmatia lui Voronin este falsa, mincinoasa si iezuitica, de altfel, ca si teza lui despre aceea ca abia astazi apare in discursul Opozitiei ideea „necesitatii unirii intregii societati”. Oare nu anume Opozitia a vorbit in permanenta despre aceasta necesitate si oare nu anume Voronin a fost acea forta malefica (pauza) care a dezbinat societatea, a impartit-o in moldoveni si romani, in statalisti si unionisti, patrioti si tradatori?

La fel de fariseice sunt si celelalte declaratii-indemnuri ale lui Voronin, de exemplu, „initiativa” acestuia de a incepe „modernizarea europeana a Moldovei” si „procesul de negocieri privind stabilizarea relatiilor interstatale dintre Moldova si Romania”. Oare nu anume comunistii au stat si stau in calea modernizarii europene a Moldovei? Oare nu anume comunistii au aruncat in aer relatiile normale dintre R. Moldova si Romania? Voronin mai indeamna Opozitia – culmea cinismului si a obrazniciei! – sa actioneze impreuna pentru „reformarea audiovizualului public, demilitarizarea organelor de forta si consolidarea imunitatii sistemului nostru electoral”! Reiese, asadar, ca anume Opozitia a fost acea forta politica din RM care s-a opus reformarii audiovizualului, demilitarizarii organelor de forta si consolidarii imunitatii sistemului electoral. De parca nu ei, comunistii, conduc de opt ani RM si, avand in acesti ani o majoritate parlamentara covarsitoare, ar fi putut sa rezolve aceste obiective intr-o singura sedinta plenara a legislativului? De ce nu a facut-o? De ce vrea s-o faca abia acum? Si oare chiar vrea s-o faca? Bineinteles, nu. Nu vrea Voronin sa se impace nici cu Opozitia, nici cu Romania, nu vrea sa modernizeze si sa europenizeze Moldova, nu vrea sa reformeze audiovizualul s.a.m.d. Voronin nu e sincer, iar ceea ce declara el e demagogie curata. Intuind ca nu va avea majoritatea dupa 29 iulie, el doreste sa induca electoratului ideea ca si dupa 29 iulie va detine „pachetul de control”, ramanand singurul si cel mai important actor politic. Sondajul publicat ieri, chiar si fara Lupu (care pare cam tras de urechi in sus ca sa nu ramana dincolo de pragul electoral), dovedeste ca Opozitia unita ii devanseaza pe comunisti.

… Se vede ca lucrurile merg prost in tabara comunistilor si Voronin vrea nu numai in plan intern, dar si in exterior sa transmita un mesaj pozitiv, indemnul lui la impacare cu Opozitia fiind o manevra menita sa dreaga busuiocul (si) cu Occidentul. Iata de ce, lauda lui adusa Opozitiei si indemnul lui la impacare aminteste de sarutul lui Iuda. Slava Domnului ca nimeni nu-l mai crede pe Voronin – un cadavru acoperit cu flori nu va mirosi niciodata a flori.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *