Politică

PCRM taie pragul electoral

Deputatii comunisti au votat, vineri, in prima lectura, reducerea pragului electoral de la 6% la 5% si diminuarea cotei de participare la alegeri pentru ca scrutinul sa fie declarat valabil – de la ½ la 1/3 din numarul total de alegatori. Astazi, urmeaza ca parlamentarii sa voteze, in lectura finala, modificarile la Codul Electoral.

Initiativa comunistilor mai spune ca, in cazul alegerilor repetate, nu va exista nicio cota de validare. Acum Codul Electoral prevede ca la scrutinul repetat trebuie sa se prezinte cel putin 1/3 din numarul total de alegatori pentru a fi declarat valabil. Amintim ca saptamana trecuta o propunere similara a avut si fostul partener de coalitie al PCRM, Iu. Rosca. Tot vineri, comunistii au interpretat legea electorala, stabilind ca anticipatele au loc in cel mult 45 de zile. „Alegerile anticipate au alte termene. O asemenea practica, de 45 de zile, a fost deja aplicata in RM in 2001. Consideram ca toti alegatorii sunt bine informati despre partide si programe. In plus, trebuie sa tinem cont ca CEC deja a diminuat toate termenele de organizare”, a argumentat Anatol Zagorodnai, presedintele Comisiei parlamentate juridice.

Opozitia a criticat dur initiativele comunistilor. „Parlamentul poate sa interpreteze o lege, dar nicidecum o norma care nu exista”, a declarat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, referindu-se la termenul de 45 de zile. „Modificarea legislatiei electorale nu se face in functie de o situatie existenta la un moment dat. Or, in RM pragul electoral se modifica in preajma fiecaror alegeri”, a comentat Alexandru Tanase, vicepresedinte PLDM. „Un numar mare de studii si rapoarte de monitorizare arata ca alegatorii sunt dezinformati, in special de „Teleradio-Moldova”. Poate doriti sa stabiliti alegerile in 15 zile, ca alegatorii sa ramana in continuare dezinformati?”, a intrebat retoric Victor Osipov de la AMN. Potrivit deputatilor din Opozitie, termenul de 45 de zile pentru organizarea anticipatelor este o scapare a celor care au modificat Codul Electoral, intrucat in toate legile se indica 60 de zile pentru organizarea unui scrutin. „O lege de interpretare nu stabileste termene noi si nici nu o completeaza pe cea interpretata. Iar proiectul vostru schimba normele legii interpretate”, a conchis Vitalie Nagacevschi, deputat PLDM. Potrivit acestuia, nu putem sa argumentam prin exemplul din 2001, intrucat atunci pentru prima data se introduce termenul de alegeri anticipate. Despre reducerea cotei de participare la alegeri, Opozitia a declarat ca aceasta nu e argumentata si va avea efecte nedorite. „Ati uitat cu desavarsire ca o putere este reprezentativa. Ce fel de Parlament, institutie suprema in RM, vom avea si pe cine va reprezenta?”, a intrebat Vlad Filat. „Indiferent de aceasta propunere, cetatenii o sa participe la alegeri. Nimeni n-o sa va ia din voturile dvs. Poate doar Lupu”, a spus Ghimpu. „Comunistii isi cauta cai pentru a aduce vechii parteneri in parlament”, a afirmat Serafim Urecheanu.

„Mai operativ. N-avem nevoie de explicatii pentru presa!”, „Mai rapid, invatati-va a vota!”, „Dna profesoara, invatati-va disciplina!”, i-a apostrofat Vladimir Voronin pe deputatii din Opozitie. Foarte plictisit, prim-secretarul comunistilor punea in doi timpi si trei miscari la vot, iar cei care ieseau la microfoane cu propuneri ramaneau cu gura cascata. „Pozno piti Borjomi!”, i-a replicat el lui Alexandru Tanase, care venea cu o propunere… In cele din urma, spicherul a plecat din sala (ca sa-si faca siesta, probabil), lasandu-l pe Vladimir ?urcan sa conduca sedinta. Iar deputatii comunisti au mai votat un proiect prin care parlamentul ii permite guvernului sa adopte ordonante pana la numirea noului guvern intr-o serie de domenii.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *