Actualitate

PD doreste o Constitutie modificata prin consens

Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE) urmeaza sa adopte o pozitie comuna in ceea ce priveste modificarea Constitutiei pe parcursul lunii februarie, dupa ce va consulta si opiniile expertilor europeni in acest sens. Declaratia apartine liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, lansata vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

Lupu considera ca este necesara identificarea unei solutii optimale, care sa fie in perfecta concordanta cu principiul suprematiei legii, dar si cu normele europene.

In urma consultarii expertilor de la Comisia de la Venetia, care urmeaza sa efectueze o vizita in R. Moldova, la inceputul lunii februarie, vor avea loc discutii in cadrul AIE si va fi adoptata o decizie solidara. Dupa aceasta, vor avea loc discutii si cu reprezentantii Partidului Comunistilor. Marian Lupu opteaza pentru discutii in plenul parlamentului, in ceea ce priveste modificarea Constitutiei, pentru a nu ajunge la un referendum. „Acest lucru ar necesita cheltuirea a circa 40-50 milioane de lei din bugetul de stat”, a specificat presedintele PD.

PDM a invitat si un expert din Germania, Dieter Schimanke, pentru a-si expune pozitia in aceasta privinta. Expertul a declarat ca actualele prevederi constitutionale sunt destul de bune si nu necesita a fi schimbate, cu exceptia articolului ce tine de procedura de alegere a presedintelui. Schimanker a opinat ca este necesar ca in primul tur, presedintele sa fie ales cu majoritatea simpla, iar in caz de nereusita sa fie redus pragul.

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat la finele anului trecut un decret privind crearea unei comisiei de elaborare a modificarilor constitutionale. Membrii comisiei au propus modificari la 69 de articole din Constitutie, care insa urmeaza sa fie sintetizate. Modificarea Constitutiei este propusa dupa ce, in 2009, doua parlamente nu au reusit sa aleaga un presedinte al tarii, pentru care sunt necesare voturile a cel putin 61 din 101 de deputati.

Info-Prim NEO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *