Timpul.md

Actualitate 22 Aprilie 2020 | 19:50

PDM a discutat cu ministrul Finanțelor, în ajun de ședința Parlamentului. A propus un amendament privind creditul rusesc

Deputații democrați au avut o întrevedere azi, 22 aprilie, cu ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa. Potrivit comunicatului plasat pe site-ul PDM, ședința a avut la bază două subiecte de discuție - circumstanţele privind rectificările la bugetul de stat pentru anul curent şi împrumuturile luate de Guvern de la Federaţia Rusă şi FMI.

„Deputaţii au solicitat o interpretare a art. 7 p. 2 care prevede că „orice datorie restanţă ale oricărei entităţi din Moldova către Guvernul rus sau instituţii ale Guvernului rus, unde există acordul părţii moldoveneşti, acestea devin automat parte ale acestui contract”. Ministrul Finanţelor a declarat că se au în vedere eventuale alte împrumuturi anterioare, garantate de stat. Până în prezent, astfel de acorduri nu sunt, iar contractul sau datoriile Moldova Gaz nu sunt şi nu pot fi incluse în obligaţii sub jurisdicţia acestui acord”, scrie în comunicatul de presă al PDM.

Potrivit aceluiași comunicat, „pentru a exclude orice interpretări şi riscuri, deputaţii democraţi au propus un amendament la proiectul de ratificare a creditului rus, astfel încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament”.

„Ministrul Finanţelor a informat deputaţii şi despre prevederile proiectului hotărârii de Guvern privind modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2020. Potrivit lui Puşcuţa, ajustarea indicatorilor bugetari a fost determinată în principal de impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei, necesităţile sistemului de sănătate publică şi măsurile urgente de susţinere a sectorului real şi a populaţiei.

Pentru a acoperi deficitul bugetar de 16,2 miliarde de lei, Guvernul a luat împrumuturi atât din Vest, cât şi din Est. Creditul rusesc (200 milioane euro) şi împrumutul de la FMI (235 milioane euro) sunt împrumuturi destinate suportului bugetar. Banii vor fi folosiţi pentru achitarea salariilor, pensiilor, ajutoare pentru şomaj, pentru susţinerea sistemului medical, facilităţi pentru mediul de afaceri şi alte scopuri bugetare”, mai scrie pe site-ul democraților.

Este de menționat că mâine, de la ora 10:00, începe ședința Parlamentului Republicii Moldova. Pe ordinea de zi, se află ultimele proiecte de lege aprobate de Cabinetul de miniștri, cum ar fi ratificarea Acordului dintre Guvernul Rusiei și RM privind acordarea RM unui împrumut financiar; atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de creditare rapidă ; instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător; modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020; modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. Guvernul condus de Ion Chicu a decis să aprobe proiectele prin procedura obișnuită, după ce tentativa de asumare de răspundere a eșuat.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus