Timpul.md

Actualitate 11 Decembrie 2018 | 00:01

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Reprezentantul special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini   neagă implicarea Rusiei în conflictul din Transnistria.El susține că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul „5+2”. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția rusă RIA „Novosti”.

În perioada exercitării de către Franco Frattini a mandatului de reprezentant special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, acesta a vorbit mai degrabă ca un reprezentant a lui Putin de cât al OSCE. 

Vreau să subliniez că nici Federația Rusă și nici Ucraina nu sunt părți ale conflictului transnistrean. Cele două țări au rolul de mediatori, care participă în formatul „5+2”. La rândul său, rolul OSCE constă în a coordona lucrul comun. În același timp, este important ca ambele părți – și Chișinăul, și Tiraspolul – să coopereze”, a declarat Franco Frattini.

Frattini a afirmat că Federația Rusă ar fi „contribuit major la obținerea unor rezultate concrete în reglementarea moldo-transnistreană”. Acesta a mai menționat că „formatul 5 + 2 este un exemplu unic de negocieri eficiente în politica internațională modernă, cu participarea Federației Ruse, a Statelor Unite și a Ucrainei”.

Menționăm că anterior, oficialul OSCE, comentând eventuala retragere a contingentului de trupe ruse GOTR, afirma că această chestiune va putea fi abordată ulterior, „drept consecință a întăririi încrederii reciproce”.

Fost ministru italian de Externe, Frattini declarase anterior  pentru Ria Novosti, că „retragerea trupelor rusești din Transnistria ar fi o cerere nerealistă”.

Este straniu că Franco Frattini nu cunoaște că Federația Rusă este prin definție parte a conflictului transnistrean. Acest fapt este stabilit în „Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova”, semnat de către președinții Boris Elțîn şi Mircea Snegur, la 21 iulie 1992. Articolul 1 al acestui acord Rusia și Moldova și-au asumat următorul angajament:

„Din momentul semnării Convenției, părțile în conflict își asumă angajamentul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru încetarea totală a focului, precum și a oricăror acțiuni armate, una împotriva celeilalte”.

Nu mai puțin straniu este că un reprezentant al OSCE nu cunoaște despre multiplele Hotărâri ale CtEDO prin care Federația Rusă este responsabilă de încălcarea drepturilor omului în Transnistria.

In Hotărârea CtEDO în cauza Ilașcu și alții v. Moldova și Federația Rusă, hotărârea Marii Camere  din 8 iulie 2004 Curtea a considerat că „...regimul separatist nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul continuu de natură militară, economică și politică din partea Federației Ruse” 

Reamintim că potrivit deciziei Summit-ului OSCE de la Istanbul din 18-19 noiembrie 1999 Federației Ruse s-a angajat să finalizeze retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002.

Departamentul Politic TIMPUL

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus