Actualitate

Pedeapsa cu moartea în „republica” lui Petrenco sau ultimul concert al lui Usatîi

Şi îmi dau seama consternat că și pe noi, cetățenii R. Moldova, ne paște un pericol iminent de moarte…
 
Nu zic că va veni cineva și ne va împușca fără să clipească din ochi, deși în situaţia de astăzi nu exclud că poate fi și așa. Totuşi, mă refer nu atât la decesul fizic, cât la riscul nimicirii identității noastre. Iar un individ fără identitate devine orfan de demnitate și, în atare ipostază, fiţi de acord că nu se prea deosebește de un cadavru. Ca să nu se interpreteze că am citit laie și am înțeles bălaie, explic că în acest caz toate lucrurile stau aranjate pe policioare.

Moarte pentru un film sau Statul Islamic în Ucraina?

Astfel, până a ajunge șefă pe cultură într-un stat-fantomă, Irina Filatova a postat pe rețelele de socializare nişte fotografii destul de provocatoare, în care pozează în lenjerie intimă și cu o sticlă de alcool în mână. Fotografiile sunt făcute în oraș (probabil în Lugansk), adică în locuri publice. În orice țară, asemenea ieşiri ale unui viitor ministru – şi încă al culturii! – ar trezi indignare printre artiştii veritabili și ar culege aplauze doar în rândul pseudoartiștilor tâmpiți rău de tot. Așa s-a întâmplat şi în Ucraina, unde scriitoarea, jurnalista și regizoarea Irena Karpa a parodiat tupeul „ministrei” printr-un filmuleț de animație foarte drăguț. În consecință, Filatova a solicitat așa-zisei judecătorii Lenin a așa-numitei RPL să o condamne pe Karpa la pedeapsa capitală… Colac peste pupăză, „ministra” cere de la artistă și o recompensă morală de 50 de mii de ruble. Mai bine zis, dacă are nişte bani la ciorap înainte de a fi împuşcată, Karpa nu ar trebui să-i lase rudelor barem pentru înmormântare, ci să-i înmâneze călăului.


Irina Filatova, „ministrul culturii” din Lugansk

Firește că cererea Irinei Filatova ar putrea fi trecută la categoria fabulații, dacă avem în vedere faptul că „statul” pe care ea crede că îl reprezintă este o regiune separatistă, nerecunoscută în lume, şi că executarea unei scriitoare ar plasa rpl pe aceeași treaptă cu gruparea „Statul Islamic”.

Însă faptul că asemenea lucruri se întâmplă în Europa de astăzi, chiar dacă vorbim despre Ucraina bântuită de războaie, ar trebui să ne pună pe gânduri. În primul rând, pentru că această țară ne este vecină, iar în al doilea rând pentru că în politica moldovenească deja există sau abia încearcă să se iţească exponenți devotați ai separatismului rusesc. Aceştia, când afirmă că apără statalitatea RM, mint cu nerușinare. Pentru că realmente ei consideră că Moldova a fost și trebuie să rămână o colonie rusească.

Petrenco recunoaşte Luganskul, iar Ciobu – Transnistria

În timp ce lumea întreagă urmărește stupefiată evenimentele din Ucraina, moldoveanul Grigore Petrenco se grăbeşte să recunoască suveranitatea rpl. Fiind și unul dintre şefii mișcării ANTIFA, și deputat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), acesta, vizitând recent zonele de conflict militar din țara vecină, a declarat în faţa presei: „Am venit aici pentru a mă documenta, în calitate de deputat al APCE, despre ceea ce se întâmplă şi pentru a prezenta la Strasbourg informații corecte despre situaţia din sud-estul Ucrainei, în special din Republica Populară Lugansk”. Petrenco a mai spus că regiunile separatiste din Ucraina şi Moldova au apărut din cauza autorităţilor de la Kiev şi Chişinău, care au refuzat să accepte limba rusă ca a doua limbă de stat în ţările lor. Reiese că, în opinia sa, Rusia nu poartă nicio vină pentru sângele pe care l-a vărsat în cele două țări…


Emilian Ciobu

În prezent, Grigore Petrenco ocupă poziţia a patra în lista electorală a noului partid „Patria”, condus de jure de către conferențiarul universitar Emilian Ciobu. Fost șef al aparatului președintelui Petru Lucinschi și fost ambasador al RM la București, şi acesta este un susţinător fidel al separatismului rusesc. De pildă, în 2011, el a participat la o conferință în Tiraspol, alături de pretinsul lider de atunci al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene (rmn), Igor Smirnov. Fără nici să crâcnească despre necesitatea integrităţii teritoriale a Moldovei, Ciobu a declarat acolo că ţara noastră a fost întotdeauna pro-rusească, că suntem singura țară din lume în care generaţia tânără învăţă o istorie străină și că guvernarea AIE face tot posibilul ca să fim înghiţiţi de România.


Grigore Petrenco

Din lista electorală a aceluiași partid face parte şi Igor Tuleanțev, şeful Ligii tineretului rus. Este cel care, în anul 2011, şi-a chemat adepţii să împiedice Marșul Unirii de la Bălți, cel care a cerut ca rusa să devină a doua limbă de stat în RM şi cel care a participat la întâlnirile secrete de la Bălţi dintre başcanul Mihail Formuzal, Mihail Garbuz și Episcopul Marchel. Presa a scris că Tuleanţev ar avea legături cu lumea interlopă şi a publicat imagini în care acesta apare alături de Dmitri Rogozin sau Vladimir Jirinovschi.

Usatîi, Dodon, Şelin şi Formuzal sunt aceeaşi echipă

Poziţia politică a acestor personaje ne arată că ei ar fi gata să se înfrățească și cu mama dracului, doar ca să mențină RM în sfera de influență rusească. De aceea, nu miră schimbarea de macaz a capului listei electorale a partidului „Patria”, Renato Usatîi. Dacă iniţial spunea că nu va promova aderarea Moldovei nici la Uniunea Europeană, nici la Uniunea Vamală, zilele trecute el a anunțat că va încerca să denunţe Acordul de Asociere cu UE. Oricum, indiferent de ceea ce spune astăzi Usatîi, prezenţa în echipa sa a persoanelor nominalizate mai sus îi ştirbesc substanţial imaginea, pentru care el a cheltuit o sumedenie de bani. Situaţia respectivă nu pune în umbră meritele lui Usatîi, care a ajutat considerabil o mulțime de oameni necăjiți, însă reduce la zero încrederea pe care au început să i-o poarte unii alegători. Dezamăgirea se face simţită îndeosebi în rândul tinerilor, care s-au distrat fericiţi la concertele lui Renato, mai ales când le cânta însăși Sofia Rotaru. Se știe că aceasta, deşi locuieşte în Crimeea, a refuzat cetăţenia rusă şi că autoritățile de la Moscova au somat-o să renunțe să concerteze în Rusia, după ce s-a fotografiat tot în Crimeea cu drapelul Ucrainei în mână…

Dar acum muzica s-a oprit, berea din sticle s-a terminat şi mulţi dintre fanii lui Usatîi au priceput că lucrurile stau puțin altfel. Este de ajuns să arunci o privire pe lista partidului „Patria”, ca să înțelegi că nu există diferenţă dacă votezi cu Usatîi sau cu Dodon, sau cu Şelin şi Formuzal. Toţi sunt contra României şi toţi susţin planurile expansioniste ale Rusiei. De fapt, chiar Usatîi a declarat deunăzi că, în viitorul parlament, va coaliza cu PSRM-ul lui Dodon sau, probabil, cu comuniştii.

Dacă va fi așa, vom asculta ultimul concert al lui Renato Usatîi la Chișinău. El va suna ca un marş funebru nu doar pentru viitorul nostru european, care trebuie să recunoaștem că are și multe fisuri, ci, mai grav, pentru libertatea şi identitatea noastră naţională. Atunci să nu fie de mirare de va apărea şi pe la noi o „ministră a culturii”, care va cere să fim împuşcaţi din simplul motiv că gândim liber.

N-am pomenit nimic despre Vladimir Voronin, pentru că, din câte se aude pe culoarele politice moldovenești, acesta poate fi şantajat de oricare dintre părţi. Cred că Renato Usatîi ştie de ce…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *