Actualitate

Penitenciarul nr. 8 din Tighina ramne blocat

La penitenciarul nr. 8 din or. Tighina situatia continua sa se inrautateasca. In afara de faptul ca de cativa ani penitenciarul a fost debransat de la energia termica si electrica, acum un grup de protestatari a blocat calea de acces spre institutie.

 Astfel, administratia este nevoita sa transporte cu ajutorul hamalilor produsele alimentare, apa si combustibilul la o distanta de aproape 200 de metri. „Cel mai mult au de suferit atat fizic, cat si psihic detinutii care au fost si raman victime ale ambitiilor politice, economice si de alta natura ale regimului separatist de la Tiraspol si a altor elemente criminale implicate in ceea ce se numeste conflict, pe de o parte, si a indiferentei si ignorantei organelor de drept ale RM de a cere respectarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare, pe de alta parte”, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa Stefan Uratu, presedintele Comitetului „Helsinki”.

La 1 iunie, cativa reprezentanti ai Comitetului Helsinki au vizitat penitenciarul. „In dupa-amiaza zilei de 1 iunie acolo erau aproximativ 15 protestatari. Ei au declarat ca sunt reprezentanti „ai mai multor organizatii obstesti din Transnistria, aparatori ai „rmn”, insa nimeni nu a putut demonstra apartenenta la vreo organizatie obsteasca”, se mentioneaza in raport. Stefan Uratu considera ca aceasta pichetare a fost pusa la cale de anumite persoane din stanga si din dreapta Nistrului pentru a pune mana pe cele cateva hectare de pamant si cinci blocuri din centrul orasului Tighina care apartin penitenciarului.

Amintim ca la 28 mai 2009, reprezentantii fortelor separatiste transnistrene au incercuit penitenciarul nr. 8 controlat de Ministerul Justitiei din R. Moldova. Acestia cer evacuarea personalului penitenciarului care, chipurile, este o sursa de tuberculoza si prezinta pericol pentru or. Tighina.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *