Actualitate

Pentru a-si apara tancurile, comsomolistii ataca TIMPUL

Marti, redactia TIMPUL a fost pichetata de un grup de comsomolisti. „Zascitim nasi tanki” (sa ne aparam tancurile), „Zascitim gosudarstvennosti” (sa ne aparam statalitatea), au scandat ei, dupa care au rupt cateva ziare TIMPUL si le-au aruncat la cos. Si cosul, si ziarele au fost aduse de ei…

„Capetenia” manifestantilor, care purta un tricou cu Che Guevara, a spus ca a venit sa protesteze impotriva ziarului TIMPUL, care este un element al „ocupatiei romano-fasciste”. Alti tineri ne-au trimis la Bucuresti si ne-au spus, in rusa, ca ei apara statalitatea RM. I-am intrebat care statalitate o apara, daca, respectand acest stat, precum pretind, nu-i vorbesc limba oficiala. In replica, au inceput sa scandeze si mai tare. Au plecat peste vreo 15 minute, la semnalul liderului: „Razoslisi!”.

Saptamana trecuta, TIMPUL a publicat doua articole despre tancurile ramase din al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul R. Moldova, care azi au statut de monument. In primul, „Jos tancurile!”, Gheorghe Budeanu propunea ca toate aceste masini sa fie adunate la „Moldexpo”, bunaoara, unde sa fie creat un muzeu al epocii sovietice. In al doilea, „Voronin educa patriotismul moldovenesc cu tancurile rusesti”, se vorbea, in special, despre cheltuirea, pe timp de criza economica, a milioane de lei din banii publici pentru restaurarea acestor vestigii. Tinerii comsomolisti ne-au spus ca ei protesteaza anume impotriva celor doua articole.

Amintim ca, la 15 ianuarie 2007, un grup autointitulat „crestin” a improscat cu oua in cladirea TIMPULUI si a dat foc la mai multe ziare, in semn de protest fata de un articol publicat de noi. Profesorul Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism a Universitatii Bucuresti, autor a mai multe studii despre cenzura, a comentat atunci astfel situatia: „Probabil ca vor mai fi actiuni de intimidare de acest tip, pe care eu o numesc „cenzura populara” – incitarea unor „cetateni” care joaca rolul de indivizi „indignati” contra unor media – pentru ca Puterea nu indrazneste sa intervina direct. Se vede cat de mare e intoleranta Puterii fata de pluralismul informational”.

Iata ca, ulterior, Puterea comunista a ridicat intoleranta la nivel de politica de stat. In cele doua campanii electorale din 2009, TIMPUL a semnalat nu o data despre escaladarea, de catre PCRM, a relatiilor interetnice din RM, precum si a intolerantei si xenofobiei atat fata de alte etnii decat cea rusa – inclusiv etnia majoritara -, cat si fata de opiniile ce contravin partidului de guvernamant.

Incidentul de ieri este o noua proba in acest sens. Tocmai de aceea, calificam si protestul, si distrugerea ziarelor in fata redactiei drept o noua intimidare a presei si a libertatii de expresie de catre (inca) actuala Putere. Intimidare care, ce-i drept, e facuta cu mana unor copii, pe care comunistii se jura ca nu-i implica in politica.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *