Sănătate

Pepenii verzi – deliciu sau otrava?

Pepeni pe sus, pepeni pe jos, atatia pepeni ca nu mai poti, iti iesi din… pepeni! Cine dintre noi poate spune ca n-a savurat vreodata o felie de pepene, buna, zemoasa, s-o mananci din ochi, nu alta? Cu regret insa, unii dintre concetateni, dupa ce se infrupta cu mare pofta, ajung la spital. Zilnic, in spitalele din republica sunt internati cel putin trei copii care au alergii din cauza consumului pepenilor verzi sau galbeni. Nici persoanele mature nu sunt ferite de pericole. De la inceputul verii, in mun. Chisinau au fost inregistrate patru cazuri de intoxicatie cu pepeni.

Luni, in timpul sedintei operative de la Primaria Chisinau, Dorin Chirtoaca i-a criticat pe specialistii de la Centrul municipal de medicina preventiva pe motiv ca acestia nu verifica suficient de bine productia agricola comercializata atat in piete, cat si pe marginea drumurilor. Pentru a fi siguri de calitatea fructelor cumparate, Eudochia Tcaci, vicedirector la Centrul municipal de medicina preventiva, recomanda ca inainte de a cumpara un pepene, sa cerem mai intai certificatul ce ar confirma ca acest produs este inofensiv. Deranjata de remarca primarului, Eudochia Tcaci a spus ca nu a fost demonstrat faptul ca persoanele internate s-au intoxicat anume cu pepeni verzi, fiindca in acea zi ar fi putut consuma si alte produse. Totodata, fiind intrebata in ce masura este la curent cu calitatea fructelor si legumelor comercializate in municipiu, ea a declarat ca este testata la laborator doar marfa din pietele agricole. „Nu este de competenta noastra sa verificam ce se face pe marginea strazilor. Noi verificam doar persoanele care au autorizatii. Vara aceasta au fost investigate 200 de probe si in doar 6% din cazuri au fost depistati nitrati. Dar aceasta inca nu demonstreaza ca cineva s-a intoxicat cu fructe sau legume, deoarece depinde si de cantitatea de produs care a fost utilizata in alimentatie”, a spus Eudochia Tcaci.
Nu doar pepenii verzi si galbeni ar putea contine nitrati, ci si salata, sfecla, varza, patrunjelul, mararul, morcovul, ridichea, ceapa verde etc. Nitratii pot nimeri in organism si cu apa potabila, in cantitati mai mici – cu laptele, carnea si branza. Cantitatea maxima de nitrati se acumuleaza in acele parti ale plantelor care sunt mai aproape de radacina. Din acest motiv nu se recomanda de consumat miezul verde de langa coaja pepenilor. Castravetii urmeaza a fi curatati de coaja, iar partea de la coada trebuie aruncata.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *