Externe

Percheziţiile la Roshen Rusia, un avertisment personal adresat lui Poroşenko

Reacția dura a organelor de ordine din Rusia trebuie văzuta prin prisma proiectului de lege aflat în dezbatere parlamentară la Kiev. Proiectul menționat, privește naționalizarea proprietății de către Rusia de pe teritoriul Ucrainei.

Publicația Kommersant susține că o sursă din cadrul guvernului rus afirmă că Moscova va pregăti un răspuns dur în cazul adoptării acestei legi.

Kremlinul este conștient de riscurile adoptării acestei legi in Ucraina. „La Kiev, există capete fierbinți care fac lobby pentru aceasta idee, fără să-și dea seama cât de dur va fi răspunsul Rusiei”, – afirmă sursa guvernamentală a ziarului. El susține că în cazul în care autoritățile de la Kiev vor adopta aceasta lege, Rusia va îngheța toate activele ucrainene de pe teritoriul sau și va cere rambursarea imediată a datoriilor.

Proiectul de lege privind naționalizarea activelor cetățenilor și statului rus a fost introdus în dezbaterea Radei Supreme pe 31 martie. Documentul este denumit „Proiect de lege privind naționalizarea în Ucraina a proprietăților statului agresor și a rezidenților săi”. Autorii proiectului de lege sunt membri ai Partidului Radical, inclusiv liderul său, Oleg Liaşko.

Proiectul prevede că pot fi supuse naționalizării bunurile mobile și imobile, depozitele bancare, titlurile de valoare și alte bunuri aparținând cetățenilor ruși „direct, fie prin intermediul unor entități afiliate”.

Lista proprietăților naționalizate va fi întocmită de guvern împreună cu Consiliul Național de Securitate și Apărare, iar fiecare act de confiscare va necesita o lege separată. Naționalizarea se va face fără plată de compensație, iar daunele pot fi cerute abia „după sfârșitul agresiunii” Rusiei.

Fostul comandant adjunct al batalionului „Azov” Igor Mosiicuk, deputat al Partidului Radical, a declarat publicației că noul proiect de lege este „anti-oligarhic” și este îndreptat în primul rând împotriva marilor capitaliști ruși precum Konstantin Grigorişin, Alexandr Babakov sau Constantin Malofeev.

Malofeev deține combinatul Khorolsky din Ucraina (produse lactate), iar Grigorişin şi Babakov controlează regii de energie regionale din Ucraina, spune deputatul. Mai mult ca atât, el a declarat că vor trebui naționalizate filialele din Ucraina ale Sberbank-ului, VTB, Aeroflot și alte societăți legate de Federația Rusă. „Rușii au confiscat proprietățile Ucrainei în Crimeea, vom răspunde simetric”, – a spus Mosiiciuk.

Liderul Partidului Radical a declarat că ideea naționalizării este susținuta în principiu de președintele Poroșenko.

În același timp, însuși Petro Poroșenko este deseori denumit oligarh. Potrivit Forbes, șeful statului ucrainean are o avere de 750 de milioane de dolari.

Sursa:paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *