Actualitate

Pericol de radiaţie pentru Moldova

Alexandr Aculinin, cercetător ştiinţific superior la Institutul de fizică aplicată a AŞM, ne-a spus că, fără îndoială, incendiile din aceste teritorii vor duce la creşterea radiaţiilor care se vor răspândi din cauza vântului. Savantul susţine că nu poate fi luată nicio măsură de protecţie. Trebuie doar să stăm şi să monitorizăm din care parte bate vântul şi cât de puternic va fi. Oamenii de ştiinţă susţin că încă nu este clar ce fel de riscuri pentru sănătate ar putea provoca radiaţiile sau în ce măsură se răspândesc zilele acestea particule radioactive.

Guvernatorul regiunii Kiev din Ucraina, Orestes Turkevici, a confirmat producerea unor incendii în zonele contaminate, dar a asigurat că acestea sunt de mică intensitate.

Pericolul provine de la reziduurile radioactive care încă acoperă suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia, ca rezultat al exploziei reactorului nr. 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl pe de 26 aprilie 1986.

Solicitată de TIMPUL, Elena Pleşca, prim-vicedirectoare la Serviciul Meteorologic de Stat, ne-a spus că, în prezent, pe teritoriul R. Moldova este ridicat nivelul radiaţiilor ultraviolete. Dar acest lucru nu are nimic în comun cu incendiile din Rusia, ci se întâmplă din cauza caniculei şi a poluării atmosferice. Elena Pleşca susţine că, din cauza temperaturilor foarte înalte din ultima perioadă, există riscul să se declanşeze incendii şi la noi. Acest pericol este mai pronunţat în regiunea transnistreană, unde sunt înregistrate cele mai ridicate temperaturi. Canicula se va menţine încă cel puţin şapte zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *