Timpul.md

Actualitate 21 Februarie 2020 | 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se construiește in perimetrul centralei atomo-electrice de la Koslodui. Au participat ong-uri din Bulgaria și România, precum și viceprimarul Craiovei și primarul Kosloduiului. Din partea autorităților centrale, nimeni. După ce a spus câteva cuvinte, viceprimarul Craiovei a plecat, cu toate că in oraș se înregistrează o creștere alarmantă a cancerelor, așa cum arată statisticile din spitale, medicii afirmând că efectele Koslodui devin extrem de vizibile.

Cu toate că Eco-Civica a cerut sistarea dezbaterilor pentru că nu avem ce discuta cu constructorul ci cu autoritățile abilitate ale statului bulgar, in speță autoritatea de mediu și autorități decidente ale statului bulgar, finanțatorul ne-a închis gura spunând că nu va mai organiza nicio dezbatere.
Am insistat dar a refuzat să ne mai acorde cuvântul.
Pericolul este foarte mare pentru România, Bulgaria și mare parte a Europei. Sunt 350.000 tone de deșeuri radioctive. Partea bulgară spune că sunt deșeuri slab și mediu radioactive, rezultate de la închiderea reactoarelor 1-4 de la Koslodui.

Numai că in lista de vreo 22 de elemente radioactive, ong-urile au observat că 10 sunt inalt radioactive. Depozitul, in realitate, este construit la suprafață și nu la minim 60-100 m adâncime, cum spun studiile de specialitate.

Deasemenea, apele pluviale și altele rezultate din perimetrul depozitului sunt înmagazinate in rezervoare, gen bazine de retenție, fără a preciza ce fac cu ele și cum se tratează.

 

Reprezentanții Ministerului Mediului din România au făcut figurație la dezbateri, cu toate că și-un elev de liceu putea sesiza pericole majore, inclusiv neconcordanțele evidente din studiul de impact.

Statul român, prin Ministerul Mediului, știe de pericolul major pe care-l prezintă acest imens depozit de la granița României, știe că nici in 400 de ani efectele radiațiilor nu vor dispărea iar efectele altor elemente din studiul de impact nu vor dispărea in sute de mii de ani, spun specialiștii.

Nu uitați că cea mai afectată va fi populația României din cauza curenților de aer și curgerilor subterane de ape, defavorabile nouă.

Partea bulgară știe că este protejată de lanțul munților Balkani și de pânza freatică dirijată, evident, spre Dunărea din apropiere. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus