Comentariu

Pericolele campaniei electorale

Iar ştirile de acest fel vin cu duiumul din toate părţile: atât din interior, cât şi din exterior. Numai informaţiile din presa ucraineană referitor la cutremurul devastator în munţii Vrancea – data căruia este schimbată în funcţie de dispoziţia celor care o difuzează – fac o furoare. Deşi specialiştii în seismologie nu împărtăşesc prezicerile vindecătoarelor la care se face trimitere, presa ucraineană continuă să pedaleze cu îndârjire pe acest subiect, urmărind ca ştirea să ajungă acolo unde oamenii cu adevărat ar putea fi afectaţi. De ce o face? Păi e lucru ştiut. Oamenii, în mod natural, se tem de cutremure, iar demoralizarea unui electorat care are de mers la alegeri e tocmai ceea ce îşi doresc unii dintre neprietenii noştri. De aici şi psihoza în jurul cutremurului care, conform datelor seismologilor români, nu are nicio premisă să se declanşeze.

Şi mai şocante sunt informaţiile privind aderarea noastră la Uniunea Europeană. Azi, oricine face pronosticuri. Ba una, ba alta. Unii susţin că nu ne vom integra în Uniunea Europeană nici în ruptul capului, invocându-se termene dintre cele mai pesimiste – 10, 20, 30 de ani -, chiar dacă Uniunea Europeană face gesturi fără precedent faţă de R. Moldova, dovedind prin mesajele transmise o angajare de vis pentru alţii în parcursul nostru european. Iar informaţia recentă, precum că Polonia şi Suedia au „îngheţat” extinderea Uniunii Europene în următorii zece ani pentru ţările participante la Parterneriatul Estic, a şi fost dezminţită de o altă informaţie, deja cu referinţă la surse credibile – că poziţia respectivelor ţări a fost înterpretată greşit. De ce se procedează în acest fel? Nu e niciun secret: descurajarea pretendenţilor la integrare în Uniunea Europeană este în interesul Federaţiei Ruse şi, cu cât mai mult se va bate apa în piuă pe această temă, cu atât se va mări influenţa factorului rusesc în alegerile ce urmează. Clar ca bună ziua.

Nu mai puţin lipsite de pericole pentru alegător sunt şi ştirile de acest fel din interiorul R. Moldova. Inepţiile lui Voronin – care-şi mai ţine arma îndreptată împotriva României, învinuind-o până şi de dezastrele naturale -, propaganda de grotă a Partidului Comuniştilor, în care sunt feştelite în mod obsedant noţiunile de patrie, istorie şi democraţie, inventarea pericolelor inexistente de piedere a statalităţii R. Moldova, orientarea tot mai pe faţă a comuniştilor către Est, care, până nu demult, îşi trâmbiţau falsa dorinţă de integrare în Uniunea Europaenă, chiar pot să dăuneze minţii unui alegător extenuat de tergiversările fără de sfârşit a împlinirii aspiraţiilor lui către o viaţă mai bună. Or, în opt ani de guvernare comunistă, viaţa lui, în loc să se îmbunătăţească, s-a înrăutăţit, pornind pe drumuri alte câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni în căutarea unei bucăţi de pâine. De ce se întâmplă astfel de lucruri? Pentru a dezorienta alegătorul, mai cu seamă pe cel de la sate, pe unde comuniştii treapădă mai bine de un an. Este un mare interes al comuniştilor. În primul rând, al lui Voronin, fiindcă bogăţiile acumulate prin fraudă de dânsul şi de fiul său trebuie cumva menţinute. Asta poţi s-o faci prin inducerea în eroare a unui electorat sărăcit cu bună ştiinţă, căruia, fiind dopat cu promisiuni comuniste, poate să-i vină greu să se dumerească în care parte îl aşteaptă un viitor mai bun. Iar celor care au îndrăzneala să pună întrebări necoordonate din timp le dă sub coaste paza de corp, precum s-a întâmplat la Ungheni.

O altă primejdie pentru opinia publică – mai cu seamă pentru tinerii care s-au implicat în evenimentele din 7 aprilie – este şi interpretarea deliberată a adevărului despre ele. Asta o face chiar Iurie Roşca, cel care, din iunie 2009 şi până la ultima suflare a guvernării comuniste, a deţinut funcţia de vice-prim-ministru al R. Moldova, fiind responsabil de ministerele de forţă, tocmai cele care s-au implicat în evenimente. Or, zice el într-o emisiune radio: „Nu se află adevărul despre 7 aprilie pentru că cei care au aplicat lovitura de stat la 7 aprilie, încercând să inverseze scorul electoral, nu pot să-şi pună cătuşe pe mâini pentru a se preda Procuraturii. Cei care conduc astăzi R. Moldova controlează Procuratura Generală şi justiţia. Prin urmare, adevărul despre 7 aprilie poate fi aflat în măsura în care aceştia vor pleca de la guvernare”. Atât. Nici mai mult, nici mai puţin. El, Roşca, care nu se ştie de ce nu a fost în atenţia Procuraturii Generale măcar pentru faptul că, în postura de vice-prim-ministru ar fi fost o bună sursă de aflare a adevărului despre 7 aprilie. Dar, nu s-a dorit acest lucru şi campania electorală e tocmai potrivită pentru a arunca învinuiri deliberate asupra celor care se bucură de mult mai mare susţinere din partea alegătorilor decât el. Intoxicarea şi manipularea opiniei publice sunt atuurile lui Iurie Roşca, acum cel mai fidel aliat al lui Voronin.

Campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie a intrat pe linie dreaptă. Toate hlediile şi vârcolacii îşi fac misiunea lor murdară de îngrădire a mersului nostru spre Europa. Agentura de tot soiul şi de toate gradele – de la Roşca la Şelin şi de la Ţurcan la Pasat, de la Stepaniuc la Plahotniuc şi de la Ciubaşenco la Klimenko – se dau peste cap să buimăcească electoratul, sperând că îl vor deturna în direcţia pe care le-au arătat-o stăpânii. La porunca acestora, ei au misiunea să stingă cel puţin lumina de la capătul tunelului obscur al tranziţiei din care vrem să ieşim, dacă nu le reuşeşte să ni-l astupe total. De aceea, mobilizarea noastră trebuie să fie pe măsură, fiindcă hledii sunt multe, iar pericolul de a ne împotmoli este mare din nou.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *