Interviu

„Persoane din organele de drept mă întrebau cum să amăgească poligraful”

Testarea simulată a lui Viorel Chetraru cu detectorul de minciuni, care a avut loc la 24 ianuarie, s-a făcut cu încălcarea tuturor standardelor în domeniu și a fost un show de ochii lumii, susține Sergiu Banari, membru al Ligii Internaționale a Poligrafologilor. El dă de înțeles că, dacă angajații organelor de drept din RM vor fi testați în același mod, Departamentul de Stat al SUA a cheltuit în van 60 mii USD pentru cinci poligrafe donate statului nostru. 

– Dle Banari, dvs. lucrați cu detectorul de minciuni în RM deja de trei ani. Cum apreciați decizia autorităților noastre privind testarea angajaților organelor de drept cu poligraful?

– Nu decizia este importantă, ci realizarea ei. Noi avem mai multe strategii care n-au fost implementate în practică în mod normal. Încercăm să preluăm exemple de la statele europene, dar avem alte abordări. Dacă țările dezvoltate folosesc detectorul de minciuni pentru a schimba ceva spre bine, ai noștri se pare că îl folosesc pentru a corupe și mai mult un sistem corupt până la infinit. Chiar dacă testarea generalului Chetraru a fost una simulată, specialistul care a efectuat-o urma să respecte unele standarde. Nu-l acuz pe dl Chetraru, pe care îl consider un ofițer adevărat, dar nu de el depinde… Este vorba de reforma noastră politizată de la început până la sfârșit.

„Așa-zișii specialiști ai CNA n-au nicio experiență”

– Care sunt standardele de care n-au ţinut cont experţii CNA?

– Fiind un experiment, admit că unele lucruri au fost ignorate fără rea-intenţie. Totuși, ceea ce a prezentat presa nu are nimic în comun cu standardele internaționale. Cerințele Ligii Internaționale a Poligrafologilor prevăd că testarea se face într-o încăpere izolată, de 8-12 metri pătrați, în care nu pătrunde niciun zgomot din afară. Geamurile trebuie să fie artificiale, pentru a-i crea persoanei senzația că se află într-o încăpere cu ferestre. Trei pereți trebuie să fie negri și numai al patrulea, în care privește subiectul testat, să fie alb. Aceasta îl va ajuta să se concentreze la întrebări și răspunsuri. Este nevoie și de un scaun special, dar nu de unul pe care nimeni n-ar sta mai mult de cinci minute, ca al dlui Chetraru. Distanța dintre scaun și masa expertului nu poate fi mai mică de 20 cm, pentru ca expertul să observe dacă celălalt nu face mișcări intenționate, care duc în eroare rezultatele. Și mâinile trebuie să se afle la un nivel egal, pe când dl Chetraru ținea o mână pe masă, ceea ce înseamnă că tensiunea din fiecare braț era diferită, fapt care influențează asupra reacțiilor omului. Sper că pe viitor angajaţii CNA nu vor fi testaţi de colegii lor, ci de colaboratorii altor instituţii, căci apare conflictul de interese. Este clar că băieţii ăștia, așa-zișii specialiști, n-au experiență. Ei sunt instruiți doar într-un domeniu, nu știu cum se face o testare de fidelitate, de furt, de omor, ceea ce i-ar ajuta să învețe reacțiile oamenilor. E ca și cum i-ai încredinţa unui student de la Medicină să facă o operație neurologică foarte complicată. N-aş vrea să se repete exemplul de acum șase ani de la Centrul de trafic de ființe umane. Și acolo au venit americanii, după a căror plecare am asistat la o profanare similară.

„Cuvântul minciună e interzis!”

– Există și reguli cu privire la pregătirea persoanei pentru testarea cu poligraful?

– Discuția prealabilă este cel mai important lucru într-o testare cu poligraful. Aceasta durează o oră și jumătate, mai mult decât testarea propriu-zisă, care nu poate depăși 45 de minute. Există și un test special, de cinci minute, prin care se cercetează reacțiile persoanei în momentele când afirmă sau neagă adevărul şi fără de care e imposibil să descifrezi poligramele. La CNA nu s-a făcut nici aceasta, deși o testare simulată trebuie să aibă loc în condiții reale.

– Dle Banari, s-a anunţat că specialiștii CNA au fost instruiți de către experți americani. Să-i fi învățat greșit americanii?

– Din câte am înțeles, acolo a fost un show bine organizat. Americanii sunt campioni mondiali la detecția de minciuni, dar nu e vina lor, ci e problema mentalității moldovenești, care transformă orice intenție nobilă într-un eșec. Să nu uităm și de bariera lingvistică. Această știință poate fi studiată doar în limba maternă, fiindcă aici detaliile sunt mai importante decât teoriile. Vorbim de lucruri psihofiziologice, când reacțiile omului trebuie explicate nu o dată, ci de zece ori. Există și cuvinte interzise în cadrul testării. De pildă, Chetraru a fost întrebat dacă a mințit, deși cuvântul „minciună” nu se folosește sub nicio formă la testări. Se întreabă: „Ați spus vreodată neadevărul?”. Există un proverb: „Un bun început înseamnă un bun sfârșit”. La noi începutul a fost de rușine. Dar există și o tradiție moldovenească: „Pentru noi facem bine, dar pentru stat – de ochii lumii”.

„Nu mai investesc în RM niciun leu”

– Din ce surse a fost procurată tehnica folosită de CNA și care este prețul unui poligraf?

– Departamentul de stat al SUA a cumpărat cinci poligrafe de la Corporația americană „Lafaete Instrument Company” (LIC), din care fac și eu parte, și le-a oferit ca donație RM. În aceeași zi, partenerii mei s-au arătat nedumeriți de ce Chișinăul nu acceptă serviciile noastre. E o părere subiectivă, dar presupun că s-a mers pe această cale, fiindcă, lucrând cu noi, n-ar fi putut să influențeze rezultatele testărilor. Prețul unui aparat, plus taxele vamale, ajunge până la 12 mii USD. Se pare că aceste aparate au fost cumpărate pentru spectacole de ochii lumii, ca guvernarea RM să mai poată invoca un argument în rapoartele prezentate partenerilor străini.

– Dar cum se explică lipsa de reacţie a partenerilor străini ai RM?

– Dar cum se explică lipsa mai multor reacții din partea lor, în timp ce suntem cea mai coruptă țară?…

– Comisarul european Stefan Fule spunea că RM rămâne a fi un proiect de succes al Parteneriatului Estic…

– Ceea ce văd oficialii UE în RM sunt subsolurile de la Cricova și mașinile de lux ale funcționarilor noștri. Ei nu văd viața de zi cu zi, nu văd realitatea de la noi. Ce fel de proiect de succes, din care tinerii visează să fugă? Eu nu văd nicio schimbare în RM, în afară de creșterea numărului bodyguarzilor de la guvern, președinție și parlament, dar și procurarea mașinilor de lux pentru demnitari. Eu, care veneam cu investiții în RM, am promis să nu mai investesc aici niciun leu. Dintotdeauna am fost un anticomunist convins, dar, spre marele meu regret, nu văd nicio diferență între ăștia și comuniști.

„Lor nu le trebuie experți, ci persoane ușor manipulabile”

– Vreți să spuneți că guvernarea noastră a scurs atâția bani de la SUA doar pentru a-și lustrui imaginea?

– SUA a cheltuit banii cu intenția de a ne sprijini pentru a obţine un rezultat anume. Din păcate, rezultatul poate fi doar un show populist, căci guvernarea RM are nevoie de cât mai multe știri ieftine, care să-i lustruiască imaginea.

– Spuneați că autoritățile noastre au refuzat să apeleze la serviciile dvs. Vi s-a făcut vreo propunere?

– Într-o discuție oficială cu responsabilii CNA, le-am spus că voi forma două echipe, ca în trei luni să încheiem lucrul. I-am asigurat că rezultatele vor fi confirmate de cei mai cunoscuți specialiști. Le-am mai spus că o persoană care lucrează cu poligraful și are o leafă de 8000 lei, este coruptă din start. Când cineva îi va propune 10 mii USD, va trebui să fie sfânt, ca să refuze. La firma mea, salariile lunare variază între 2500 și 4000 euro, fără premii. Din câte știu, două partide din AIE erau împotrivă ca să lucrăm noi. Lor nu le trebuie experți, ci persoane ușor manipulabile. De atunci nu m-au mai sunat cei cu salarii de șase mii de lei, dar cu mașini de două-trei ori mai scumpe decât mașina mea.

„Testările scumpe nu se fac în RM”

– Dle Banari, care sunt cele mai solicitate testări cu poligraful în Moldova?

– Conduc reprezentanța LIC în RM și România și activez în șapte țări. Testările scumpe nu se fac la noi, ci în țări cu un potențial financiar mult mai mare. De regulă, instituțiile vor să știe cât de fideli le sunt angajații. În Ucraina, pentru a obține o funcție din partea bossului de partid, se folosește poligraful aproape în toate cazurile. O testare de fidelitate, bunăoară, poate costa de la 500 USD până la 25 mii USD, în funcție de complexitatea cazului. Însă în RM, unele persoane din organele de drept mă rugau să le învăț cum să se eschiveze de la întrebări, cum să amăgească poligraful, dar am refuzat să discut cu ele… Odată, am testat bodyguarzii unei structuri private și, din opt oameni, a trecut numai unul.

CNA: „A fost doar un exercițiu demonstrativ”

CNA infirmă categoric acuzațiile aduse de Serghei Banari. Angela Starinschi, consilier pentru comunicare la Centru, susține că ofițerii instituției vor fi testați cu poligraful de către experții SIS și se arată convinsă că va fi un exerciţiu de succes. „Este o etapă iminentă a reformei justiţiei, care suntem siguri că va servi drept exemplu pentru toate instituţiile de drept. Faptul că directorul CNA a participat la evenimentul de verificare a cunoştinţelor experţilor în domeniu a fost un exerciţiu demonstrativ, nu unul autentic. Respectiva simulare a fost doar o motivare pentru cei care urmează să fie supuşi testului. Într-adevăr, o testare autentică trebuie să aibă loc în condiţii speciale. Aşa şi va fi. Pentru evitarea conflictului de interese, angajaţii CNA vor fi testaţi de experţii SIS, care au studiile şi pregătirea corespunzătoare în domeniu”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *