Timpul.md

Social 19 Februarie 2013 | 07:15

Persoanele cu dizabilități vor avea asistenți personali

Ministerul Muncii vrea să asigure în următorii ani câte un asistent personal pentru fiecare persoană cu dizabilități severe 

De curând, persoanele cu dizabilități severe din R. Moldova beneficiază de un nou serviciu, și anume, „Asistența personală”. Noul ajutor a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2013 și are drept scop oferirea de îngrijire maximă persoanelor cu nevoi speciale. Cu toate acestea, asistenții sociali locali spun că implementarea în practică a proiectului se tărăgănează, iar aplicarea lui va fi posibilă abia de la 1 martie. 

Solicitat de ziarul TIMPUL, Vasile Cușca, șeful Direcției politici de protecție socială a persoanelor cu dizabilități, a declarat că serviciul se axează, în principal, pe angajarea membrilor familiilor care deja îngrijesc o persoană cu dizabilități, iar cu ajutorul acestui serviciu va fi posibilă încadrarea lor în câmpul muncii și retribuirea cu un salariu de 1200-1300 de lei lunar.

„Până acum părinții care îngrijeau de copiii cu dizabilități severe nu au avut posibilitatea de a se angaja, deoarece persoanele țintuite la pat au nevoie de îngrijire permanentă, acum însă asistența profesionistă va deveni pentru ei un lucru plătit. În afară de membrii familiilor, acest job va fi disponibil pentru orice persoană juridică”, a spus Vasile Cușca.

Peste 8000 de invalizi au nevoie de ajutor la domiciliu

Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în R. Moldova trăiesc circa 26 de mii de persoane cu dizabilități severe, dintre care aproximativ opt mii necesită îngrijire la domiciliu.

„Toți asistenții personali vor fi instruiți, dar nu vor fi ore specializate, ne vom baza mai mult pe lucrurile elementare care trebuie să le cunoască un asistent personal. Pentru anul 2013, în bugetul de stat au fost aprobate mijloace financiare pentru angajarea a 179 de asistenţi personali. Ne vom strădui ca în anii următori numărul asistenților personali să devină din ce în ce mai mare”, a mai adăugat Vasile Cușca.
Cu toate acestea, Valentina Onică, șef-adjunct al Direcției asistență socială și protecția familiei din r-nul Soroca, a relatat pentru TIMPUL că, din cauza unor neclarități referitoare la salarizarea asistenților personali, serviciul va intra în vigoare abia de la 1 martie.

Vor putea beneficia de ajutor de la 1 martie

„Avem decizia Consiliului raional, dar serviciul va fi implementat de la 1 martie. Există neclarități referitoare la salarizarea asistenților personali, care până în momentul de față nu ne permit angajarea persoanelor în cauză”, a spus Valentina Onică.

Prin decizia nr. 13/10 a Consiliului raional Soroca, din 16 august 2012, a fost instituit serviciul asistență personală, unde a și fost aprobată angajarea a treizeci de asistenți personali, acest număr fiind convenit și cu Ministerul Finanțelor al R. Moldova în cadrul elaborării bugetului pentru anul 2013.

„Inițial de către Ministerul Finanțelor a fost aprobat un număr de treizeci de asistenți personali, dar până la urmă am primit dreptul de a angaja doar 17 persoane cu toate că banii ar fi ajuns pentru 30 de persoane instruite în domeniu. Tot de la minister am primit normativul de salarizare pentru un asistent personal, care este de 26820 de lei. Încă nu ne este clar cum trebuie împărțiți acești bani, de aceea așteptăm un răspuns clar din partea autorităților”, a menționat Valentina Onică.

Din 264, doar 30 vor avea asistent personal

Tot Valentina Onică a spus că 264 de persoane din raion au nevoie urgent de un asistent personal, dar, cu toate acestea, din lipsă de resurse materiale, au fost selectate doar treizeci de persoane care vor beneficia de acest serviciu. În primul rând, comisia a decis să asiste profesional familiile numeroase și cu o stare materială deplorabilă.

În urma acestei decizii, Valentina Onică susține că primește zilnic zeci de apeluri telefonice în care oamenii își expun nemulțumirea față de criteriile de selectare.

„Implementarea acestui serviciu este un beneficiu mare pentru țara noastră, însă el trebuie gândit în așa fel încât să nu stârnească zarvă între oameni. Femeile vin plângând și ne întreabă de ce anume o familie oarecare va beneficia de asistență personală, dacă și ele se confruntă cu aceleași probleme”, a mai spus Valentina Onică.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus