Sănătate

Persoanele cu HIV au câştigat dreptul la cazare în instituţii sociale

Acest drept le-a fost lezat bolnavilor de SIDA timp de 11 ani. Documentul, care conţinea instrucţiuni despre modul de cazare a tutelaţilor în instituţiile sociale, a fost aprobat de Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) la 16 martie 2000, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii (MS).

Prin intermediul deciziei judecătoreşti de pe 3 iunie 2011 a Curţii de Apel, făcută publică abia acum, a fost anulată contraindicaţia conform căreia persoanele infectate cu HIV nu au acces la instituţiile sociale de plasament. MMPS şi MS au fost atacate în judecată de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), după ce unui bărbat bolnav de SIDA i-a fost lezat dreptul de plasament. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani şi care a rămas fără mâini şi picioare, anul trecut a primit refuz de a fi cazat la un azil, din cauza maladiei pe care o are, ne-a comunicat Natalia Mardari, avocata IDOM, care se ocupa de acest caz.

Decizia judecătorească stipulează că „Instrucţiunea comună a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi a Ministerului Sănătăţii privind modul de cazare a tutelaţilor (…) contravine prevederilor Legii cu privire la asigurarea socială, Legii privind profilaxia infecţiei HIV/SIDA şi art. 47 „Dreptul la asistenţa şi protecţia socială” din Constituţia RM ”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *