Actualitate

Personalitatea lui Dumitru Matcovschi riscă să fie ștearsă din istoria neamului

Eugen Marius Smolniţchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi, a spus că, la cinci ani de la trecerea în neființă a marelui poet, autoritățile municipale nu au găsit încă un spațiu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” pentru edificarea unui bust al poetului. „Deși am expediat zeci de demersuri, așa și nu s-a găsit din partea Primăriei o stradă care să poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Numeroase scrisori au fost adresate și fracțiunilor Consiliului municipal, unde s-a propus ca Șoseaua Hâncești să poarte numele lui Dumitru Matcovschi, nici acest lucru nu merge”, a declarat Eugen Marius Smolniţchi.

Tânărul s-a arătat nemulțumit și de faptul că din programele şcolare a fost retrasă opera lui Dumitru Matcovschi. Se uită că e autorul versurilor a peste 200 de cântece devenite populare de-a lungul timpului. Uneori chiar sunt atribuite altor autori. „Direcția cultură a Primăriei Chișinău, la cinci ani de la moarte, nu a organizat nicio manifestare culturală dedicată lui Dumitru Matcovschi”, a remarcat nepotul poetului.

Leonid Smolniţchi, președintele asociației „Focul din Vatră”, crede că toate se trag din cauza faptului că Dumitru Matcovschi a fost incomod prin versurile sale. Leonid Smolniţchi s-a referit în acest sens la nişte divergente dintre poet şi liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu. „Domnul Ghimpu a declarat în Parlament, într-o perioadă de maximă intensitate pentru politica noastră, că este cel mai mare patriot. Și Dumitru Matcovschi într-un eseu s-a întrebat retoric de când Ghimpu este cel mai mare patriot”, a relatat Leonid Smolniţchi.

Asociația Obștească „Focul din Vatră” este o organizație neguvernamentală, activitatea căreia are drept scop valorificarea operei literare, dar şi a înveșnicirii numelui poetului şi omului de cultură din spațiul românesc Dumitru Matcovschi. Poetul s-a stins din viață după a o boală îndelungată la 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *