Istorie

Personalitatea zilei. Dumitru I. Remenco

Îşi face studiile secundare la Bolgrad şi Odessa. Din 1919 este student la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii Al.I.Cuza din Iaşi. În perioada interbelică activează intens în presa basarabeană, colaborând la ziarele Cuvânt moldovenesc, Raza şi la revista Viaţa Basarabiei. Este corespondentul special pentru Basarabia al ziarului Timpul şi al revistei Argus, ce se editau la Bucureşti.  

Dumitru Remenco s-a împrietenit cu preotul-poet Alexei Mateevici în anii 1916-17  pe frontul românesc. Poetul nostru l-a introdus pe tânărul ofiţer Dumitru în cercurile preoţeşti ale Chişinăului. În curând (toamna a. 1917) viitorul ziarist se căsătoreşte cu Alexandra Scodigor, fiica preotului Gheorghe de la biserica Sf. Ilie (şi nepoată a preotului Toader Niţă din Peresecina). 

După 28 iunie 1940, NKVD a început să aresteze intelectuali, preoți și membrii familiilor nobile. Din această cauză s-au pornit un val din sinucideri. După nopți de anchetare, psihicul lui Dumitru Remeco nu a rezistat. Pe 13 iulie el s-a împușcat în propria-i casă cu o armă de vânătoare. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *