Istorie

Personalitatea zilei. Henri H. Stahl, cercetătorul unui sat basarabean

A absolvit Dreptul, Literele şi Filosofia în 1921. În anii ’30 colaborează strâns cu fondatorul școlii de sociologie românești Dimitrie Gusti, ca asistent la catedra de sociologie. Tot în această perioadă a fost director al Fundaţiilor Culturale Regale. Publică numeroase lucrări ştiinţifice, cu precădere din domeniul sociologiei rurale, dar şi de metode de investigaţie sociologică sau sociologia oraşelor. În 1939 este numit director al statisticii administrative la Institutul de statistică. În 1943 se înfiinţează catedra de sociologie rurală, unde devine conferenţiar, apoi preia şi catedra de sociologie generală. Însă în 1948, odată cu instaurarea regimului comunism, studiul sociologiei este interzis, iar activitatea sa în sociologie este brusc curmată.

Henri H. Stahl a fost unul din cei 55 de cercetori care au vizitat satul Corona din județul Orhei (astăzi, raionul Ungheni) în anul 1931. El este autorul unor amintiri prețioase păstrate în urma acestei expediții care aruncă lumină asupra organizării satului basarabean. Aici echipa gustiană a fost izbită de efectul dominaţiei ţariste de peste 100 de ani. Acest sat nu mai păstra un folclor şi un port popular pitoresc, iar la auzul cântecului „Boje țare”, babele se puneau în genunchi și își făceau cruce. 

După război, urmează o perioadă dificilă. Este nevoit să lucreze ca desenator tehnic la Institutul de Urbanism, apoi este scos la pensie în 1956. Abia în 1966, odată cu relaxarea presiunii ideologice, este rechemat în învăţământ. În aceste condiţii Stahl va putea să-şi urmărească din nou preocupările sale şi prin urmare va trece din nou la organizarea cercetărilor monografice. Drept rezultat publică lucrări importante de sociologie şi sociologie istorică. În 1969 el este ales membru al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice şi membru al Academiei Române. În 1990 va fi ales membru titular al Academiei. A fost cavaler al Legiunii de Onoare. Decedează în 1991, la vârsta de 90 de ani.

Sursa: enciclopediaromaniei.ro, cooperativag.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *