Timpul.md

Social 12 Septembrie 2015 | 09:37

Peste 500 de funcționari publici vor studia gratuit limba română

Mai multe localități din Republica Moldova cu populație majoritar vorbitoare de limbă rusă vor fi incluse, începând din această toamnă, în programul de studiere a limbii române desfășurat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova.

Astfel peste 150 de funcționari publici, printre care angajați ai primăriilor, inclusiv primari, profesori cât și angajați ai serviciului poștal din aceste localității vor avea posibilitatea să studieze gratuit limba română. Zilele acestea ANTEM desfășoară un stagiu de pregătire a noilor profesori incluși în program.

Tamara Orhei este profesoară de limba și literatura rusă în satul Fuzăuca, din raionul Șoldănești, cu populație majoritar ucraineană, și unde singura școala care există este cu predare în limba rusă. Face parte din cei 7 noi profesori care vor preda începând din această toamnă limba română pentru 15 funcționari publici din localitate, în cadrul programului desfășurat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni.

”Când cineva dorește să se angajeze în Republica Moldova peste tot se cere cunoașterea limbii române. Acest lucru este o problemă pentru locuitorii satului nostru. Este o problemă de comunicare dar și în ceea ce privește cunoașterea terminologiei specifică profesiei”, a declarat Tamara Orhei.

Au venit timpuri când necunoașterea limbii române reprezintă un obstacol, spune profesoara Tamara Orhei, iar în statul Fuzăuca cei care vor studia limba română prin programul ANTEM-ului sunt: ”Funcționari din cadrul primăriei, profesorii de gimnaziu din sat, angajații oficiului poștal unde programul în care se lucrează este în limba română”, a precizat Tamara Orhei.

Programul de studiere al limbii române se desfășoară în prezent în 17 localități din Republica Moldova susține directorul ANTEM, Lucia Cucu care ne-a mărturisit și care este localitatea din care vine cele mai multe solicitări.

”Din Găgăuzia vin foarte multe solicitări, poate și pentru că anul trecut nu am format grupă de studiu la Comrat pentru că nu am avut profesor. Anul acesta avem solicitări și din Transnistria, chiar vom organiza și o grupă care va studia limba română la distanță. Solicitări sunt din întreaga țară, foarte multe. În fiecare an înregistrăm peste 3 mii de solicitări însă, din lipsă de finanțare, putem să încadrăm în programul nostru, maxim 700 de persoane. Finanțarea care o avem acum, este doar din partea Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale OSCE de la Haga”, a mărturisit Lucia Cucu.

Creată în 2005, și având ca misiune integrarea socio-culturală și profesională, promovarea toleranței interetnice a populației, ANTEM este singura organizație din Republica Moldova care desfășoară cursuri gratuite de limba română pentru alolingvi.

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus