Actualitate

Peste 5000 de pensii ar fi fost cheltuite pentru concertele de 9 mai

Trei partide au sărbătorit Ziua Victoriei și/sau Ziua Europei prin concerte grandioase la Chişinău. Deși sărbătoarea este pe 9 mai, partidele parcă s-ar fi înţeles între ele, organizând concertele în zile diferite. Socialiștii, împreună cu președintele Dodon, au preferat să marcheze Ziua Victoriei în seara zilei de 8 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Solicitat de TIMPUL, Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului, a explicat această decizie prin faptul că aveau alte evenimente pentru a doua zi. „Pentru 9 mai, a fost programat Marșul Victoriei și este complicat să mergi pe jos câțiva kilometri, după care să participi la un concert. De aceea s-a decis separarea acestor două evenimente”, a menționat Lebedinschi.

Totuși, pe 9 mai, PNAM nu a rămas liberă. Aici a avut loc un alt concert, organizat de Partidul Democrat (PDM), condus de Vlad Plahotniuc. Dacă ar fi celebrat astfel Ziua Europei, ar fi fost firesc pentru un partid proeuropean, însă organizatorii au sărbătorit și Ziua Victoriei, care e o sărbătoare sovietică. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru TIMPUL că, prin acest concert, democrații au încercat să reconcilieze societatea. „În calitate de expert în domeniul justiției tranziționale, pot spune că societatea moldovenească este dezbinată astăzi, când o bună parte celebrează Ziua Victoriei, iar cealaltă parte rezonează mai bine cu Ziua Europei. De aceea cred că nu ar fi fost binevenit pentru niciun partid din R. Moldova să o dezbine și mai mult pe anumite criterii, care uneori sunt artificiale și de care beneficiază doar cineva din afara R. Moldova”, a precizat Gamurari.

Cheful de Ziua Victoriei va fi încheiat de Ilan Șor, care a invitat chișinăuienii să participe sâmbătă, 13 mai, la un concert în Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Râșcani al Capitalei. Căutând să aflăm de ce primarul de Orhei a amânat sărbătoarea pentru weekend, am apelat-o, în mod repetat, pe Alina Șargu, ofițerul de presă al lui Șor, însă ea nu ne-a răspuns.

A luat premiul „Românii au Talent” şi cântă pentru Dodon

La concertul din 8 mai, organizat sub patronajul președintelui Igor Dodon, au evoluat mai mulți interpreți naționali, printre care s-au numărat: Silvia Grigore, Geta Burlacu, Doina Sulac, Zdob și Zdub și alții. Alături de aceştia, spre uimirea multor spectatori, a apărut în scenă şi Vitalie Maciunschi de la Brio Sonores – formație care, în 2014, a câștigat premiul „Românii au talent”, şi Gheorghe Țopa, cel care, în anii `90, cânta cântece patriotice și unioniste. Iar moderatoarea evenimentului a fost Mihaela Strâmbeanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, care declara, acum patru ani, într-un interviu oferit portalului independent.md că este o proeuropeană convinsă și nu acceptă poveștile Uniunii Vamale. „Oare a uitat poporul meu foametea din anii 46-48, deportările și grozăviile care ne-au marcat viețile? Refuz să cred”, spunea Mihaela Strâmbeanu.

La concertul socialiștilor au fost prezenţi şi artiștii ruși Oleg Gazmanov și Denis Maidanov, deşi presa a scris că onorariul lui Gazmanov pentru un concert, într-un oraș precum e Chișinăul, poate ajunge până la 50 de mii de euro.

Evenimentul a culminat cu focuri de artificii care au durat mai bine de jumătate de oră. Potrivit moldova.org, spectacolul pirotehnic ar fi costat circa 140 de mii de lei. Când ne-am interesat de cheltuielile Preşedinţiei pentru acest concert, Maxim Lebedindschi ne-a recomandat să așteptăm rapoartele financiare. „Concertul este doar sub patronajul președintelui, însă organizator nemijlocit este PSRM. Interpreții străini au cântat gratuit la inițiativa șefului statului. Referitor la alte resurse, cred că ar fi cazul să așteptați rapoarte financiare ale partidului, care vor fi depuse conform prevederilor legale”, a concretizat purtătorul de cuvânt.

Şi Kobzon, Baskov, Leşcenko costă câte 50 de mii de euro

Nici concertul democraților nu a fost mai modest. Pe scenă au evoluat pe rând maestrul Eugen Doga, cântărețul rus Nicolae Baskov, româncele Irina Rimes și Delia, solistul trupei „Modern Talking”, Thomas Anders și alții.

Potrivit presei, onorariul lui Baskov ar fi peste 50 mii de euro, iar al trupei „Modern Talking” variază între 20-25 de mii de euro. Acum un an, jurnaliștii de peste Prut scriau că Delia are onorarii diferite pentru spectacolele în aer liber, pentru mall, privat și corporative. Cel mai mare onorariu al ei ajunge la 12 900 de euro și include un recital de 90 de minute, structurat în două părți. Pentru un recital de 60 de minute, ea cere 9 900 de euro, iar cel mai ieftin, de 40 de minute, costă cu o mie de euro mai puţin. La rândul său, Vitalie Gamurari ne-a spus că nu cunoaște şi nici nu s-a interesat cât a costat spectacolul. „Nu cunosc aspectele financiare și nu vreau să dau curs interpretărilor greșite. Însă cred că pentru oameni a contat mai mult concertul, decât costul acestuia”, a conchis Gamurari.

În schimb, Ilan Șor va fi nevoit să scoată din buzunar sume colosale pentru evenimentul de sâmbătă. Pe scena din Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” vor evolua interpreții ruși și simpatizanții lui Putin Iosif Kobzon și Lev Leșcenko. Potrivit presei şi onorariile acestora ajung la 50 de mii de euro.

1300 de salarii medii pentru concertele de 9 mai

Chiar dacă partidele țin în mare taină costul acestor concerte, anterior s-a vehiculat că acesta ar depăși suma de 400 de mii de euro. Mai exact, trei zile de chef și voie bună i-ar fi costat pe moldoveni opt milioane de lei. Din aceşti bani, 1300 de persoane ar putea primi câte un salariu mediu pe economie, de 6150 lei, ori s-ar fi putut achita 5300 de pensii medii.

Moldovenii însă nu sunt preocupați de aceste lucruri, ei preferă să se distreze. Cel puțin aşa ne-au dat de înțeles spectatorii prezenți la aceste concerte. La evenimentul socialiștilor, oamenii primeau cu zâmbetul până la urechi panglica „Sf. Gheorghe” şi cântau piese patriotice ruseşti, fără să conștientizeze că astfel pângăresc demnitatea neamului lor. De fapt, la acest concert cu greu întâlneai vreun vorbitor de română, iar de se întâmpla să ai acest noroc, el te ruga să vorbești în rusă, pentru a te înţelege mai bine.

Victor Ivanovici are 80 de ani și se deplasează cu ajutorul unui baston. Ne-a spus că a venit cu mare mândrie la concertul organizat de Dodon și socialiști şi nu crede că organizarea evenimentului ar fi costat câteva mii de pensii de-ale sale. „De ce așa de mult? Nu cred că acest concert costă milioane. Și chiar dacă ar fi așa, fără concert tot nu se poate de Ziua Victoriei. Oricum nu ne va mări nimeni pensiile”, a adăugat bărbatul.
Natalia are 31 de ani şi este educatoare, dar acum se află în concediu de maternitate. Ea a venit la concert cu toată familia şi recunoaşte că susține socialiştii, care ar fi, din spusele ei, oameni demni și onești. Când află că acest concert valorează cinci mii de indemnizații lunare pe care le primește pentru copil, ea ne privește cu dispreț și ne ia la rost. „Vreți să spuneți că concertul de mâine al PD este mai ieftin? Acum, orice concert costă bani. Și nu numai socialiștii le organizează”, spune femeia în timp ce se depărtează.

„Noi venim la concerte, pentru că ne plac”

La concertul organizat de PDM pe 9 mai, în PMAN erau mult mai mulți tineri. Majoritatea se pare că nu cunoștea cine sunt organizatorii evenimentului, de aceea refuza să ne răspundă la întrebări.

Într-un final, am găsit și câțiva oameni mai vorbăreți. Andrei are 45 de ani și nu are serviciu. Lucrează și el pe unde apucă, pentru a-și putea întreține familia. Spune că a venit la concert pentru a se distra. „Noi venim la concerte, pentru că ne plac, indiferent cine le organizează. Nu mi se pare corect că se cheltuiesc atâția bani, pentru că pensionarii sunt la limita sărăciei, dar nu avem ce face”, adaugă Andrei. De aceeași părere a fost majoritatea oamenilor cu care am discutat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *