Social

Peste 80 de mii de persoane vor beneficia de valorizarea pensiei

La această etapă, au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor speciale pentru unele categorii de cetățeni: deputați, membri de Guvern, funcționari publici şi aleși locali. S-a lucrat la pregătirea bazei normative și a sistemului informațional pentru implementarea următoarei etape a reformei. De asemenea, a fost asigurat transferul atribuțiilor de stabilire a pensiilor de la șase instituții de forță la o singură instituţie – CNAS.

Din 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul. Concomitent, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001-2008. De valorizarea pensiei vor beneficia peste 80 de mii de persoane.

Tot de pe 1 aprilie, pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime se va majora de la 961 de lei la 1026 de lei. Cel mai mult, cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar.

Pavel Filip a solicitat pregătirea în regim de urgenţă a hotărârilor de Guvern privind recalcularea şi indexarea pensiei, astfel încât acestea să fie aprobate în următoarea şedinţă a executivului.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 690 de mii de pensionari. În 2016 pensia medie pe ţară a constituit 1300 de lei.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *