Sănătate

Piata de medicamente e in pericol

Recent, angajatii MAI au efectuat un control la SRL „DAC-Spectromed” din Chisinau, strada Testemitanu 20, al carei manager este Igor Kireev, originar din Federatia Rusa, domiciliat in Chisinau. Au fost descoperite reactive chimice cu termen de valabilitate expirat.

Potrivit lui Ghenadie Dumitrascu, sef adjunct al Directiei de combatere a crimei organizate a MAI, „DAC-Spectromed” are ca gen de activitate importul si producerea reactivelor chimice necesare la efectuarea analizelor persoanelor care sufera de diverse maladii. Intreprinderea activeaza pe teritoriul R. Moldova din 1992. Politia a stabilit ca isi desfasoara activitatea pe strada Cuza Voda 5/1, adresa la care Camera de Licentiere i-a eliberat dreptul de comercializare, asistenta tehnica, reparare si verificare a articolelor de tehnica medicala. Dreptul era valabil pana in 2011. De facto, a declarat Dumitrascu, intreprinderea in cauza isi desfasoara activitatea de colectare a analizelor pe str. Testemitanu 20, unde dispune de un laborator de colectare, care nu corespunde cerintelor legislatiei in vigoare. Intreprinderea importa reactive produse de la Compania „Sprinreact” din Spania, intr-un ambalaj in volum mare (in-bulk), din plastic, cu o greutate de 5 kg, dupa care, in conditii antisanitare, reambala aceste produse in vase cu un volum mai mic, comercializandu-le institutiilor medicale din RM, si prezenta certificate de calitate ale producatorului, ceea ce vine in contradictie cu legislatia in vigoare. Reambalarea acestor reactive in conditii si vase necorespunzatoare modifica structura lor, ceea ce facea imposibila stabilirea termenului real de valabilitate, iar in procesul utilizarii lor pot prezenta rezultate eronate ale starii sanatatii persoanelor, inducand in eroare medicii la efectuarea unui tratament adecvat.
Potrivit MAI, „DAC-Spectromed” este unul dintre principalii furnizori de reactive pe piata R. Moldova, participa la diferite licitatii, livrand institutiilor medicale de stat cantitati impunatoare de dispozitive de acest gen. Numai in 2007-2009 intreprinderea a castigat mai multe licitatii, livrand institutiilor medicale dispozitive in valoare de 5 mln. lei. In depozitele firmei au fost depistate si ridicate reactive cu termen expirat, in valoare de peste 100 mii lei.
In prezent, in privinta directorului SRL „DAC-Spectromed”, Igor Kireev, in varsta de 47 de ani, se acumuleaza toate probele necesare pentru a initia o cauza penala in baza art. 241 Cod Penal al RM. Daca va fi gasit vinovat de „Practicarea ilegala a activitatii de intreprinzator”, el risca o pedeapsa cu amenda de la 60.000 pana la 120.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea intreprinderii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *