Afaceri

Piata funciara este victima reformelor esuate

Chiar daca pretul mediu al terenurilor agricole constituie circa 12 mii lei pentru un hectar, in unele raioane un ha de pamant se vinde cu 1000-2000 lei. Din cauza lipsei de rentabilitate in agricultura, taranii abandoneaza in masa terenurile agricole, plasandu-le primariei.

Afirmatiile apartin lui Viorel Chivriga, autorul studiului „Evolutia pietei funciare agricole in R. Moldova”, lansat ieri in cadrul unei dezbateri publice organizata de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.Potrivit lui, in anii ’90 ai secolului trecut, sectorul agricol al R. Moldova a fost afectat iremediabil de criza. Privatizarea terenurilor agricole a fost facuta cu intarziere, netransparent, fara a respecta principiile echitatii sociale. Legislatia partinitoare, constata autorul, a permis unor grupuri de interese sa achizitioneze active la preturi derizorii si sa acapareze cele mai bune terenuri. Acesti factori, afirma el, au influentat decisiv lichidarea unor intreprinderi care puteau fi restructurate si privatizate. „Consolidarea terenurilor s-a produs doar pe hartie. Reformele esuate din agricultura descurajeaza investitiile de lunga durata. In aceste conditii, se produce un exod al fortei de munca din sectorul agricol, care se ruineaza lamentabil. Astfel, piata funciara agricola este una nefunctionala, in asteptarea reformarii din temelie”, concluzioneaza Viorel Chivriga.

Expertul IDIS considera ca interesele de grup sunt cele care imping agricultura din RM catre modelul latifundiar, specific Americii Latine. „Datorita ajutorului acordat de stat aproape exclusiv intreprinderilor corporative pentru inzestrarea tehnica, pentru procurarea input-urilor, acestea ocupa un loc privilegiat in peisajul agricol, in detrimentul fermelor mici si al arendatorilor. Anume aceste politici incoerente duc la ruinarea sectorului agricol si la exodul masiv al fortei de munca din agricultura”, a mai declarat Viorel Chivriga. El recomanda instituirea unei burse funciare care sa monitorizeze tranzactiile din domeniu si sa compileze oportunitatile de investitii.Conform datelor studiului respectiv, in R. Moldova sunt peste 2 mln. ha de terenuri cu destinatie agricola din totalul de 3,5 mln. ha.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *