Actualitate

Piaţa medicamentelor FIERBE / Companiile nu vor să ACHITE penalităţi de 10 ori mai mari

Astfel în prezent pentru nelivrarea produselor farmaceutice agentului economic i se aplică o penalitate de 50% din costul lotului. Iar dacă întârzie cu livrarea, amenda constituie 1% din valoarea mărfii pentru fiecare zi de întârziere.

Discriminare la nivel de stat 

Companiile farmaceutice susţin că aceste penalităţi sunt exagerate şi au solicitat reducerea penalității pentru nelivrare până la 5%, și până la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. În cadrul unor dezbateri în cadrul grupului de lucru Eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, reprezentanții business-ului au susținut că majorarea atât de drastică a penalităților din partea statului poate duce la creșterea prețurilor pentru produsele livrate sistemului de sănătate. Totodată potrivit oamenilor de afaceri, creșterea riscurilor, prin impunerea unor penalități mai mari poate duce la reducerea numărului de agenți economici doritori să facă livrări şi achiziții pentru instituțiile medicale.

Ei au cerut că să fie puşi în condiţiile egale cu instituţiile statului şi "să beneficieze de aceleași condiții în procurarea produselor medicamentoase de care se bucură la momentul actual Centrul de achiziții centralizate în sănătate". Astfel instituția achită în prezent penalități de 10 ori mai mici pentru nerespectarea acelorași prevederi ale contractelor. Ministerul Sănătății: unele companii dau dovadă de iresponsabilitate. 

De cealaltă parte reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au adus exemple care demonstrează iresponsabilitatea unor agenți economici care participanți la achiziții publice în sănătate. Un caz se referă la imposibilitatea finisării unui screening pentru copii din motiv că agentul economic a refuzat să mai aducă produsele medicamentoase pentru acest scop.

Reprezentanții ministerului de resort au mai declarat că statul nu poate risca atunci când este vorba despre medicamente vitale pentru sănătatea unor pacienți. Întârzierea chiar și cu o zi poate costa viața pacientului, au mai menționat oficialii.  În replică reprezentanții companiilor au spus că se poate recurge la alte metode care ar disciplina agenții economici. Cum ar fi instituirea garanției pentru buna execuție a contractului și instituirea de către Agenția Achiziții Publice a Listei de interdicție pentru agenții economici nedisciplinați. 

Continuarea o găsiți aici. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *