Timpul.md

Actualitate 26 Martie 2017 | 09:31

Pilula de râs sau cum tratezi suferința cu umor

O terapie prin râs? Sună ciudat, nu-i așa? Te pufnește râsul numai când încerci să îți imaginezi cum ar putea decurge un astfel de tratament. Și totuși, ea există. Mai mult, este o metodă terapeutică serioasă, menită să aline psihicul și să vindece trupul. 

Râsul este cel mai bun medicament, spune proverbul. Iar lumea medicală pare să fie tot mai mult de acord cu el. Desigur, enunțul nu trebuie luat textual. Există leacuri mai eficiente decât râsul și boli care, din păcate, nu pot fi tratate cu câteva hohote. Dar virtuțile sale terapeutice au fost demonstrate fără tăgadă, atât în ameliorarea bolilor psihice, cât și a celor organice.

În cadrul unui studiu clinic efectuat la universitatea Linda, din California, medicii le-au recomandat unor diabetici să râdă în fiecare zi câte 30 de minute, ca adjuvant la medicația clasică. Evoluția grupului respectiv a fost comparată cu cea a altor pacienți, cărora li s-au administrat doar pastilele, fără porția de râs. Și - surpriză! - testele de sânge efectuate înainte și după experiment au relevat că la cei care s-au veselit zilnic riscul unui atac de cord a scăzut.

Procentul de HDL (colesterol bun) al acestui grup crescuse cu până la 26%, cel al subiecților din celălalt grup cu numai 3%. Mai mult, nivelul de proteină C reactivă, un indicator al nivelului de inflamare a cordului, scăzuse cu 66%, comparativ cu numai 26% în cazul bolnavilor netratați cu umor.

Un alt studiu clinic, efectuat la un spital din Florida, a relevat că pacienții aflați în convalescență, după intervenții chirurgicale, cărora li s-a permis să vizioneze o comedie au avut nevoie de mai puține medicamente împotriva durerii decât cei care nu au vizionat nimic.

Avem de-a face, pare-se, cu un medicament care nu costă nimic, nu are efecte secundare sau contraindicații și pe care fiecare dintre noi îl poate produce de unul singur, chiar și în timp ce se uită la un film.

Cum acționează
„Din punct de vedere medical, râsul poate juca un rol important în ameliorarea și chiar vindecarea bolilor, prin reducerea consecințelor stresului și producerea de endorfine”, explică Monica Adriana Burcea, psihoterapeut și trainer la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin din București.

„Endorfinele, mai cunoscute ca molecule ale fericirii, sunt substanțe chimice create de organism și menite să aline durerea. În testele elaborate de cercetători s-a dovedit că rezistența participanților la durere a crescut după o porție bună de râs. Mai mult, cercetările prezentate la conferința de Biologie Experimentală din Anaheim 2010, au arătat că râsul are aceleași beneficii asupra sănătății ca exercițiile fizice.

El stimulează sistemul imunitar al organismului, îmbunătățește respirația și circulația sangvină, crește concentrația de oxigen din sânge și micșorează nivelul de colesterol.”

Unde se poate face
Odată descoperite toate aceste beneficii, în lume au apărut cluburile de râs, locuri în care oamenii se adună și practică terapia ilariantă, sub îndrumarea unui terapeut. Acestea urmează, în general, modelul propus de dr. Madan Kataria, un medic indian care a pus bazele terapiei prin râs.

În țări ca Spania, Franța, Portugalia, Germania, India sau SUA există multe astfel de centre. Mai mult, terapia prin râs este practicată în spitale, orfelinate și în cămine de bătrâni. În România, prima „râsotecă” a fost înființată în anul 2003, la Cluj-Napoca și a fost urmată apoi de o alta, în Capitală. De-atunci încoace, putem decide și noi să vizităm un centru unde să râdem în hohote, cu scop curativ – sau doar proactiv.

Opinia specialistului
Monica Adriana Burcea, psihoterapeut și trainer formator la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin, București

Un atelier de terapie prin râs este o infuzie de veselie, relaxare și hohote de râs. Efectele pozitive apar încă de la prima participare. Bazate pe împletirea unor elemente din yoga râsului cu tehnici de relaxare, joc și psihologie de grup, atelierele de terapie prin râs le oferă participanților ocazia de a se relaxa și de a elibera tensiunea psihică acumulată. Iar cercetările au arătat că un singur minut de râs sănătos este echivalent, din punct de vedere al beneficiilor, cu 10 minute de alergare. 

clicksanatate.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus